Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΦΩΚΙΔΑ
Παρέμβαση για τις συνθήκες δουλειάς στα μεταλλεία βωξίτη

Την έλλειψη μέτρων ασφάλειας για τους εργαζόμενους στις στοές των μεταλλείων βωξίτη στη Φωκίδα, τα οποία διαχειρίζεται η επιχείρηση «ΕΛΜΙΝ», καταγγέλλουν η Ενωση Εργαζομένων στα Μεταλλεία Φωκίδας («Εργοταξιακό») και το Σωματείο Χειριστών, Βοηθών Εκσκαπτικών, Ανυψωτικών, Οδοποιητικών και Γεωργικών Μηχανημάτων Φωκίδας.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα δύο σωματεία αναφέρονται στα συχνά «παρ' ολίγων ατυχήματα» και στη στάση της εργοδοσίας, που αγνοεί τις προειδοποιήσεις τους με το επιχείρημα ότι οι καταγγελίες δεν γίνονται ονομαστικά από τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, όπως υπενθυμίζουν, η εταιρεία έχει «τιμωρήσει» με πενθήμερη αργία συνδικαλιστή που προχώρησε σε επώνυμη καταγγελία για επικίνδυνη θέση εργασίας.

Τα σωματεία υπενθυμίζουν ακόμα ότι η Καθαρά Δευτέρα είναι κατ' έθιμον αργία για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, τους οποίους καλούν να μη δουλέψουν, σε περίπτωση που τους καλέσει η εργοδοσία, να μην αποδεχθούν να τους χορηγηθεί κανονική άδεια τη μέρα αυτή, ούτε και να αντικαταστήσουν την αργία με δουλειά το Σάββατο.

Με άλλη ανακοίνωση, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καταγγέλλει την εργοδοσία της «ΕΛΜΙΝ Βωξίτες ΑΕ» ότι «για να πιάσει τους στόχους παραγωγής, θέλει να κάνει πέρα κάθε εμπόδιο, όπως η τήρηση των κανόνων υγείας και ασφάλειας, καθώς αποτελούν κόστος, εμπόδιο δηλαδή στα κέρδη της. Ως εμπόδιο στα κέρδη της βλέπει όποιον αντιστέκεται και αντιπαλεύει τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν ιδιαίτερα σε ορισμένες στοές».

Καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην εργοδοτική τρομοκρατία με τη μαζική τους παρουσία στη συγκέντρωση που οργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λαού, στην Αμφισσα, ενάντια στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ