Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΝΤ
«Η ύφεση ήρθε για να μείνει»

Αλλες 14.000 απολύσεις στην Ιαπωνία, νευρική κρίση στην παγκόσμια οικονομία

ΤΟΚΙΟ και ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η μεγαλύτερη παραγωγός ηλεκτρονικών της Ιαπωνίας, «Χιτάτσι», ανακοίνωσε χτες ότι προχωρά σε απολύσεις 14.700 εργαζομένων της, σε μια ακόμη εκδήλωση της ύφεσης που πλήττει όχι μόνο την Ιαπωνία --όπου μέσα στις δυο-τρεις τελευταίες βδομάδες ανακοινώθηκαν συνολικά 65.000 απολύσεις!..-- αλλά και την παγκόσμια οικονομία: η εκτίμηση ότι η κρίση «είναι εδώ» και θα «διαρκέσει» επιβεβαιώνεται ακόμη και από το κάπως αγουροξυπνημένο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η χθεσινή γερμανική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αποκαλύπτει το περιεχόμενο της έκθεσης «World Economic Outlook» του ΔΝΤ, η οποία σημειώνει το «σημαντικό κίνδυνο» (σ.σ. σώπα!) μιας «παγκόσμιας ύφεσης ανάλογης των αρχών των δεκαετιών του '80 και του '90». Η... παροιμιώδους οξυδέρκειας ανάλυση αυτή τονίζει πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο παγκόσμιο ΑΕΠ (2,8%) είναι κακό σημάδι, αλλά χειρότερο σημάδι είναι ότι διαγράφεται ήδη «μια πιο βαθιά και παρατεταμένη παγκόσμια πτωτική πορεία».

Σενάριο κρίσης

Η ραγδαία πτώση της καταναλωτικής πίστης (τελευταίας «ελπίδας» της αμερικανικής οικονομίας, που προσπαθούσε να συντηρήσει η FED με απανωτές μειώσεις επιτοκίων), η σοβαρή μείωση (-2,7%) της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία, η εκμηδένιση των πωλήσεων ακόμη και σε τομείς - «ατμομηχανές», όπως η αγορά αυτοκινήτων και βέβαια ο απίστευτος αριθμός των ανακοινούμενων παγκοσμίως απολύσεων στις «ανεπτυγμένες» όσο και στις «αναπτυσσόμενες» αγορές, βέβαια, αποτελούν συμπαραδηλώσεις μιας ήδη παρούσας ύφεσης και όχι μιας «επικείμενης», όπως θα την ήθελαν οι φωστήρες του ΔΝΤ. Ο βασικός λόγος «ανησυχίας» των οποίων παραμένει η πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Αν και δεν αναθεωρείται η πρόβλεψη περί αύξησης του ΑΕΠ 1,5% εφέτος και 2,5% το 2002, διατυπώνεται η σαφής προειδοποίηση ενός «πολύ χειρότερου» ρυθμού ανάπτυξης. Σε περίπτωση που οι δείκτες παραγωγικότητας πέσουν, τα χρηματιστήρια θα ακολουθήσουν, σειρά στην κατιούσα θα πάρουν οι επιχειρηματικές επενδύσεις και το (φαύλο) κύκλο θα κλείσει η μείωση της κατανάλωσης. Και τότε η κρίση θα είναι αναμφισβήτητη και το «ντόμινο» που θα ακολουθήσει θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ