Παρασκευή 17 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Εντείνεται η προσπάθεια ενημέρωσης των εργαζομένων και κλιμάκωσης της πάλης

Ουσιαστική η συζήτηση που αναπτύσσουν με τους εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Ουσιαστική η συζήτηση που αναπτύσσουν με τους εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Με κάθε πρόσφορο τρόπο, μέσα από πρωτοβουλίες που αποφασίζονται σε συνελεύσεις και συσκέψεις, δίνουν καθημερινά συνέχεια στην αγωνιστική τους δραστηριότητα σωματεία και Ομοσπονδίες. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, σχεδιάζουν τη δράση τους με στόχο να περάσει ο λόγος στους εργαζόμενους, να δοθεί εργατική απάντηση στο νέο γύρο επίθεσης, στα αντιλαϊκά μέτρα και «αντίμετρα» που ετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού, μαζί με την ενημέρωση των εργαζομένων, μπαίνει η οργάνωση κινητοποιήσεων για τα οξυμένα προβλήματα στους διαφορετικούς κλάδους και τους χώρους δουλειάς, οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με την ανάγκη για απεργιακή απάντηση στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Η δραστηριότητα αυτή συνοδεύεται από το κάλεσμα για οργάνωση των εργαζομένων, συμμετοχή στη συλλογική πάλη, δυνάμωμα των σωματείων και των επιτροπών τους.

Οικοδόμοι: Στο επίκεντρο η ενιαία οργάνωση της πάλης στον κλάδο

Σε αυτό το πλαίσιο, σύσκεψη με τη συμμετοχή συνδικάτων και επιτροπών οργάνωσε χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με σκοπό την ενιαία οργάνωση της πάλης στον κλάδο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός των οικοδόμων, τα σωματεία των Ηλεκτρολόγων, των Μισθωτών Τεχνικών, των Εργαζομένων στην κατασκευή του μετρό, των Ξυλουργών.

Από τη χτεσινή σύσκεψη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων
Από τη χτεσινή σύσκεψη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων
Στην ανάγκη να δυναμώσει η κλαδική παρέμβαση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τασιούλας, στην εισηγητική του ομιλία. Οπως εξήγησε, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πρωτοβουλιών στους εργαζόμενους του κλάδου, οικοδόμους, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς, χειριστές και ξυλουργούς, είναι ο δρόμος μέσα από τον οποίο τα σωματεία θα καταφέρουν να βρεθούν σε ετοιμότητα, με διευρυμένες δυνάμεις, να απαντήσουν στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, οπότε κι αν δρομολογηθούν.

«Μέτρα και αντίμετρα συνιστούν ένα ενιαίο πλαίσιο για να εκφραστεί η αντιλαϊκή πολιτική», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η απάντηση, για να είναι αντάξια της επίθεσης στη ζωή των εργαζομένων, χρειάζεται να δοθεί και με απεργία.

Ο Γ. Τασιούλας αναφέρθηκε ακόμα στον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, που φέτος θα είναι αφιερωμένος στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, προστασία των ανέργων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζεται η δραστηριότητα του επόμενου διαστήματος. Παράλληλα, στο επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια να δυναμώσουν τα «πόδια» των σωματείων στους χώρους δουλειάς, αφού, όπως τονίστηκε, «ένα κλαδικό συνδικάτο δεν αρκεί» από μόνο του, αλλά χρειάζονται σωματειακές επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα και παραρτήματα στους χώρους δουλειάς και τις εργατογειτονιές.

Στην κατεύθυνση αυτή, με αιτήματα για αυτούς τους βασικούς άξονες, σήμερα Παρασκευή, η Ομοσπονδία και τα σωματεία της δύναμής της καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 12 το μεσημέρι.

Ανάλογο σχέδιο βάζουν τα σωματεία. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας θα προχωρήσει σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα παραρτήματά του, για να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τη δράση τους. Στο πρόγραμμά του εντάσσει την απεύθυνση στους οικοδόμους που δουλεύουν στους δήμους, μέσα από τα οχτάμηνα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καλεί τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στο δήμο Αχαρνών σε συνέλευση, την Τρίτη 21/3, στις 8 π.μ., σε αίθουσα του Δημαρχείου.

Καμπάνια εγγράφων νέων μελών, με βάρος στους νέους εργαζόμενους, οργανώνει το Σωματείο Ηλεκτρολόγων, δίνοντας συνέχεια στη θετική πείρα από την αυξημένη συμμετοχή νέων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του.

Την πείρα από τις κινητοποιήσεις γύρω από το οξυμένο πρόβλημα της Ασφάλισης για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» μετέφεραν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και των Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών.

Λάρισα: Ουσιαστική συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς

Ουσιαστική συζήτηση με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, για την ανάγκη να ορθώσουν αγωνιστικό τείχος ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, αναπτύσσουν τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας που περιοδεύουν, καθημερινά, σε εργοστάσια της περιοχής.

Στο πλαίσιο των περιοδειών του σε μια σειρά επιχειρήσεις του νομού, ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Τάσος Τσιαπλές, συζήτησε και με τους εργαζόμενους στην επιχείρηση ενδυμασίας «ΣΤΑΦ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο διάλογος με τους εργαζόμενους για το πού οδηγεί το διαρκές χαμήλωμα των απαιτήσεων, για την ανάγκη να βγουν συμπεράσματα από τις εξελίξεις και να μην περιμένει κάθε εργαζόμενος πότε θα οξυνθεί η κατάσταση στο χώρο που ο ίδιος δουλεύει.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να τινάξουν από πάνω τους τη μοιρολατρία που τους έχουν φυτέψει στο κεφάλι», σημείωσε ο Τ. Τσιαπλές, για να σχολιάσει μια εργαζόμενη: «Εγώ πιστεύω ότι κάνουμε υποχωρήσεις στα δικαιώματα, στις αμοιβές γιατί έχουμε ανάγκες, εγώ προσωπικά έχω ανάγκες. Είναι σημαντικό να ξέρω ότι έστω σε δύο μήνες, σε τρεις μήνες, κάποια στιγμή θα τα πάρω τα λεφτά μου».

«Δεν το ξέρεις, σε πληροφορώ. Παράδειγμα, τα σούπερ μάρκετ "Λάρισα", που οι εργαζόμενοι περίμεναν πολύ, αλλά λεφτά δεν πήραν...», απάντησε ο πρόεδρος του ΕΚΛ, ενώ στην παρατήρηση ότι «εκεί πτώχευσαν», τόνισε: «Γιατί, εδώ ποιος σας εγγυάται ότι όλα θα πάνε καλά για πάντα; Γιατί ο εργαζόμενος, για να πάρει τα δεδουλευμένα του, πρέπει να πάει στα δικαστήρια; Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που πήγαν στα δικαστήρια, τα κέρδισαν, αλλά δεν πήραν τίποτα. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 50 χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται. Αρα, από αυτό δεν θα γλιτώσεις όση υπομονή και να κάνεις, όσο και να σκύψεις το κεφάλι. Και πού θα πάει αυτό πράμα, συναδέλφισσα; Αυτή τη ζωή ονειρευόμαστε; Τα πράγματα μπορούμε να τα αλλάξουμε αν οργανωθούμε και παλέψουμε».

Πρόγραμμα δράσης στο Εμπόριο

Σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου αποφάσισε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η δράση του μέχρι την Πρωτομαγιά ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η συνεδρίαση έγινε προχτές, με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων από επιχειρησιακά σωματεία, Επιτροπές Αγώνα σε σούπερ μάρκετ και μεγάλα καταστήματα, καθώς και από την Επιτροπή Ανέργων του σωματείου.

Μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, αλλά και στα προβλήματα της εντατικοποίησης, των απολύσεων, των μειώσεων μισθών και δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι, το σωματείο σχεδιάζει πρωτοβουλίες με στόχο την οργάνωση και την αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, με προοπτική την κλιμάκωση με απεργία.

Οι απαράδεκτες ατομικές συμβάσεις στην «H&M», η εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» που χτυπά «κόκκινο» στο πλαίσιο της προετοιμασίας των νέων καταστημάτων, οι απολύσεις στα «My Market» για όποιον εργαζόμενο φτάνει τους 11 μήνες στη δουλειά, προκειμένου να μην αποκτά δικαίωμα αποζημίωσης, είναι μερικές από τις πλευρές που αναδείχθηκαν στη συζήτηση.

Στην ημερήσια διάταξη εξακολουθεί να βρίσκεται το ζήτημα της αλληλεγγύης στους ανέργους και τους απλήρωτους του κλάδου, όπως π.χ. στους εργαζόμενους στον «Καρυπίδη», ενώ συνολικά μέσα από τη δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί σε χώρους δουλειάς, στόχος του σωματείου είναι η ενίσχυσή του με νέες εγγραφές, στην πορεία και προς τις αρχαιρεσίες του που θα γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι εξελίξεις, τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο και η δράση του Συλλόγου θα συζητηθούν και στη Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 19/3, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου.

Συσκέψεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται τα εξής:

-- Με κινητοποίηση την Πέμπτη 23/3, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, δίνει συνέχεια στη δράση του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

-- Περιοδείες οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, την Πέμπτη 23/3, το πρωί στους εργαζόμενους στο «Hot Spot» της Μόριας και το απόγευμα (6.30 μ.μ.) στα εμπορικά καταστήματα στην αγορά της Μυτιλήνης.

-- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα μέτρα οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου, την Πέμπτη 23/3, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών - Τουριστικών Υπαλλήλων καλεί σε σύσκεψη, την Κυριακή 26/3, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ