Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Παρουσίασε το δικό του αντιλαϊκό σχέδιο

Την προσήλωσή του στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα. Και βέβαια, παρουσίασε πλευρές της δικής του αντιλαϊκής πολιτικής πρότασης, που παρά τις όποιες διαχειριστικές διαφορές από αυτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η στρατηγική σύμπλευση είναι προφανής.

Μεταφέροντας στο συνέδριο του ΕΛΚ τον εγχώριο ανταγωνισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και να υλοποιήσει τέτοια πολιτική, ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην οποία επικράτησαν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, προσθέτοντας ότι θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία ο λαϊκισμός θα ηττηθεί με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και πυξίδα την «αλήθεια». «Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πάντοτε στην πρώτη γραμμή του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς αυτό εισέρχεται στην πιο φιλόδοξη φάση του», είπε, διαμηνύοντας ότι η ΝΔ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει τις στρατηγικές επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης για παραμονή εντός ΕΕ και ευρώ.

Παραπέρα, επιμένοντας ότι χρειάζεται «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», έβαλε μπρος ζητούμενα εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, όπως ότι «χρειαζόμαστε μία πραγματική τραπεζική ένωση, ένα κοινό σύστημα διασφάλισης καταθέσεων και τελικώς να πετύχουμε τη δυνατότητα έκδοσης κοινού χρέους», αναπαράγοντας τα συνθήματα περί «οικονομικής σύγκλισης», σε μία περίοδο που ενισχύονται οι καπιταλιστικοί ανταγωνισμοί. «Περικόψαμε πολύ γρήγορα τις δαπάνες και αυξήσαμε τους φόρους. Αργήσαμε πολύ, όμως, να βρούμε λύσεις στις ανάγκες των τραπεζών, ενώ υπήρξαμε πολύ διστακτικοί στην υιοθέτηση των αναγκαίων δομικών μεταρρυθμίσεων που θα μας καταστήσουν πιο ανταγωνιστικούς και ικανούς να πλεύσουμε με ασφάλεια στα κύματα της παγκοσμιοποίησης» συμπλήρωσε, εξυμνώντας το στόχο της «ανταγωνιστικότητας» της ΕΕ για τον οποίο τσακίζονται τα εργατικά δικαιώματα.

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι με αφορμή τη συζήτηση για το μέλλον της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ μετά το Brexit κι ενώ «ψάχνονται» για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις απόψεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για τη λειτουργία του, ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ζητώντας να ενισχυθεί η «ευρωπαϊκή ακτοφυλακή», ένας νέος κατασταλτικός μηχανισμός κατά προσφύγων και μεταναστών. Επίσης, κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ, νόρμα που καθορίστηκε καταρχάς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πέρα από την ομιλία του στο συνέδριο του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε και σειρά συναντήσεων στο περιθώριό του. Π.χ. συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στον οποίο - όπως αναφέρουν από τη ΝΔ - εξήγησε «την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής» και «φέρνοντας νέες επενδύσεις». Να καταγραφεί και η συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Σ. Κουρτζ, με τον οποίο συζήτησε την «κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια». «Και οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αστάθεια στη συγκεκριμένη περιοχή», αναφέρεται από τη ΝΔ.

Οπως ανακοινώθηκε από τη ΝΔ, «στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς», ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία συνάντησε χτες τον Γ. Στουρνάρα της ΤτΕ, χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Η Γεννηματά συνάντησε επίσης και τον Ευ. Βενιζέλο. Η κίνησή του αυτή, βέβαια, όπως και η γενικότερη κινητικότητα, δεν είναι άσχετες με διεργασίες στην κατεύθυνση της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ