Παρασκευή 31 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟ
«ΝΑΤΟικές θάλασσες» με ευθύνη της κυβέρνησης

Αλλη μια μεγάλη, ΝΑΤΟικού περιεχομένου και υφής άσκηση ξεκινά σήμερα στη χώρα, δείγμα και αυτό της βαθύτερης εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, από σήμερα έως 7/6 διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους η πολυεθνική άσκηση Ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 17».

Πρόκειται για άσκηση τύπου «INVITEX» (με προσκεκλημένες δυνάμεις), η οποία διοργανώνεται από το Πολεμικό Ναυτικό, σε ετήσια βάση, με σκοπό: «Την ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας όλων των συμμετεχόντων. Την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε επιχειρησιακό, τακτικό και τεχνικό επίπεδο στη σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων Ναρκοπολέμου. Την προώθηση της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των συμμετεχόντων διαφορετικής εθνικότητας. Την αξιολόγηση των διαδικασιών Ναρκοπολέμου και των εκδόσεων τακτικής».

Στην άσκηση θα συμμετάσχει μία από τις 4 μόνιμες αρμάδες του ΝΑΤΟ, η SNMCMG2, στη σύνθεση της οποίας είναι πλοία από Τουρκία, Πολωνία, Ισπανία και Γερμανία. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έτερη αρμάδα του ΝΑΤΟ, η SNMG2, περιπολεί μόνιμα στο Αιγαίο, έχουμε άλλη μια περίπτωση όπου, επί συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, Αιγαίο και Ιόνιο μετατρέπονται σε ΝΑΤΟικές θάλασσες.

Θα συμμετάσχουν επίσης το κέντρο του NATO, CMRE (Centre for Maritime Research and Experimentation), με το πλοίο επιστημονικών ερευνών ITS NRV ALLIANCE, και μεμονωμένα κράτη: Η Αίγυπτος με ένα ναρκοθηρευτικό πλοίο, η Βουλγαρία με έναν αξιωματικό ως παρατηρητή, η Γαλλία με ένα ναρκοθηρευτικό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με δύο αξιωματικούς ως παρατηρητές, η Ισπανία με ένα ναρκοθηρευτικό, το Κατάρ με δύο αξιωματικούς ως παρατηρητές, η Ρουμανία με ένα ναρκοθηρευτικό και δύο αξιωματικούς ως παρατηρητές, και η Τουρκία με μία ομάδα δυτών.

Το ΠΝ θα μετέχει με τη φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, τα ναρκοθηρευτικά ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΕΥΡΩΠΗ και ΚΑΛΥΨΩ, την κανονιοφόρο ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ, ένα ελικόπτερο και Ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκών.

Θυμίζουμε ότι ίδιες μέρες και μέχρι τις 6/4, συνεχίζεται η Πολυεθνική Αεροπορική Ασκηση «Ηνίοχος 2017». Προβλέπει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς. Εκτός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετέχουν και οι ΠΑ των ΗΠΑ (με 12 μαχητικά αεροσκάφη), του Ισραήλ (12 μαχητικά), των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (6) και της Ιταλίας (επίσης 6), καθώς και παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ