Σάββατο 1 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τεχνική υποστήριξη για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Με τη συνεργασία και τεχνική υποστήριξη του Κέντρου Τεχνογνωσίας για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης προχωρά η κυβέρνηση στην αλλαγή του «Καλλικράτη», δηλαδή με την απευθείας απαραίτητη νουθεσία της ΕΕ. Αυτό έγινε σαφές πριν μερικές μέρες, στη διάρκεια της Τακτικής Συνάντησης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξήχθη στο Ζάππειο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι αλλαγές που προωθούνται στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης στη χώρα, κεντρική κατεύθυνση των οποίων είναι να διασφαλιστεί ότι δήμοι και περιφέρειες θα γίνουν πιο ικανοί και αποτελεσματικοί στο «στόχο» της στήριξης της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, της ενίσχυσης της φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων.

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκη, χτες στη Συνάντηση, ο οποίος ως βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης στον «Καλλικράτη» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα:

  • Την αναβάθμιση της ικανότητας δήμων και περιφερειών να εισπράττουν και να διαχειρίζονται τα ίδια έσοδά τους. Δηλαδή, την αύξηση της φοροεισπρακτικής τους ικανότητας.
  • Την αξιοποίηση σε αναπτυξιακή και κοινωνική κατεύθυνση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Δηλαδή την εκμετάλλευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους για την εξεύρεση εσόδων, μέσα κυρίως - όπως καταγράφεται και στο μέχρι τώρα έργο των Επιτροπών του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» - από συνέργειες και Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
  • Τη διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας δήμων και περιφερειών ...μέσω και της δημιουργίας εναλλακτικών εργαλείων άντλησης πόρων, προκειμένου να πρωτοστατήσουν στην «επανεκκίνηση της οικονομίας» της χώρας. Δηλαδή τη λειτουργία τους με όρους, εργαλεία και προγράμματα, που προωθούν και ενισχύουν τη σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο που θα κερδοσκοπεί σε βάρος των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων σε έργα και υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γ. Πατούλης, ανέφερε τη θέση του οργάνου για μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στους δήμους, «για το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών», όπως είπε. Νωπές είναι ακόμη οι αντιδράσεις από την πρόταση που κατέθεσε η ΚΕΔΕ στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριό της, για μεταφορά των νηπιαγωγείων, μεταξύ άλλων δομών, στους δήμους, πρόθεση που οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, την παραπέρα εμπορευματοποίηση, την ανταποδοτική λειτουργία της ανάλογα με την τσέπη της κάθε οικογένειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ