Σάββατο 1 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρόσφυγας που αυτοπυρπολήθηκε

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας ο 29χρονος Σύρος πρόσφυγας που αυτοπυρπολήθηκε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Χίου στη ΒΙΑΛ. Στο νοσοκομείο του νησιού παραμένει νοσηλευόμενος ο αστυνομικός, που υπέστη ελαφρύτερα εγκαύματα στο πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια, στην προσπάθειά του να αποτρέψει τον 29χρονο από την απονενοημένη του ενέργεια.

Σύμφωνα με βίντεο, που κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σύρος μέσα στο χώρο καταγραφής, με άλλους πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά γύρω του, περιέλουσε το σώμα του με εύφλεκτο υγρό και απειλούσε να βάλει φωτιά. Ο αστυνομικός τον πλησίασε από πίσω, προσπαθώντας να τον αιφνιδιάσει χτυπώντας τον στο χέρι που κρατούσε τον αναπτήρα και προσπαθώντας να του πάρει το μπιτόνι.

Σημειώνεται ότι ο πρόσφυγας ήρθε στη Χίο στις 22 Μάρτη και έφτασε σε απόγνωση μετά από μέρες παραμονής στο χώρο της ΒΙΑΛ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στη Χίο περιμένουν αρκετές μέρες μέχρι να καταγραφούν, με αποτέλεσμα να προκαλείται εκνευρισμός και μικροεντάσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Λέσβο η Αστυνομία έχει ξεκινήσει προσαγωγές ξεριζωμένων για την υποστήριξη των απελάσεων. Ετσι, καθημερινά πιάνονται 20-25 πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο της Μόριας, οι οποίοι στη συνέχεια κρατούνται στο κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο χωρίς κάποιο λόγο ή κατηγορία. Αυτή η μέθοδος της Αστυνομίας γίνεται λίγο πριν βγουν οι αποφάσεις των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου που δέχονται ή απορρίπτουν τις σχετικές αιτήσεις.

Παράλληλα, στην άμεση ανάγκη λειτουργίας κλειστού κέντρου κράτησης στη Χίο αναφέρθηκε χτες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι είναι προϋπόθεση για να λειτουργήσει το άσυλο. Παράλληλα, τάχθηκε κατά της άμεσης διακοπής λειτουργίας του κέντρου στη Σούδα. Πρόσθεσε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τα κλειστά κέντρα κράτησης για τις συνθήκες τους και ανέφερε ότι το τελευταίο εξάμηνο, από τη Χίο στην ενδοχώρα μεταφέρθηκαν 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 1.200 μετακινήθηκαν με δικά τους μέσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ