Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Νέα βαλλιστική δοκιμή

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε χτες το πρωί (τοπική ώρα) η ΛΔ Κορέας, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε κάλυψε μια απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων και κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου. Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι η εκτόξευση έγινε από την πόλη Σίνπο.

Αμερικανικά στρατιωτικά επιτελεία εκτιμούν ότι ο πύραυλος ήταν τύπου ΚΝ-15 (μέσου βεληνεκούς), ενώ αναζωπυρώθηκαν και οι συζητήσεις όσων επιμένουν ότι η ΛΔ Κορέας ετοιμάζει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (τύπου ICBM) που θα μπορεί να «χτυπήσει» στόχους και σε πολύ πιο μακρινές αποστάσεις.

Στην Ιαπωνία, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα μίλησε για εξέλιξη «ιδιαίτερα προβληματική» ενώ ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έκανε λόγο για πιθανή εκδήλωση και «νέων προκλητικών ενεργειών» δηλώνοντας ότι η χώρα του θα συνεργαστεί στενά με ΗΠΑ αλλά και Νότια Κορέα, προϊδεάζοντας για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Στη Σεούλ, συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ενώ προχωράνε οι προετοιμασίες για την εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδα στην Νότια Κορέα, ζήτημα στο οποίο αντιδρά εκτός από την ΛΔ Κορέας και η Κίνα, γιατί όπως λέει αλλάζει καθοριστικά της συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή.

Στην Ουάσινγκτον για την νέα δοκιμή, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλλερσον δήλωσε λακωνικά ότι «οι ΗΠΑ έχουν μιλήσει αρκετά για τη Βόρεια Κορεα. Δεν έχουμε άλλο σχόλιο», ενώ είχε προηγηθεί η απειλή του προέδρου Τραμπ, ότι αν δεν το κάνει η Κίνα, οι ΗΠΑ θα πάρουν μέτρα ενάντια στην ΛΔ Κορέας. Πάντως η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο αναμένεται να απασχολήσει και τις επαφές των προέδρων ΗΠΑ - Κίνας Ντ.Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, από σήμερα στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ