Τρίτη 11 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επαγρύπνηση απέναντι στα σχέδια για μειώσεις μισθών

Μειώσεις 10% - 15% προωθεί η εργοδοσία της «ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ» στα Γιάννενα, με «αντιστάθμισμα»... κουπόνια για σούπερ μάρκετ

Επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών, με «αντιστάθμισμα» κουπόνια για σούπερ μάρκετ, έφερε στους εργαζόμενους η εργοδοσία στο εργοστάσιο «ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ» στα Γιάννενα.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Νομού Ιωαννίνων, στο οποίο δεκάδες εργαζόμενοι κατήγγειλαν την προσπάθεια της εργοδοσίας. Αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου και του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων συναντήθηκαν τη Δευτέρα 3/4 με εκπρόσωπο της εργοδοσίας.

Οπως σημειώνει το κλαδικό Συνδικάτο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιχειρήθηκε «να βαφτιστεί το κρέας ψάρι και να παρουσιαστεί η εργοδοσία ως σωτήρας των εργατών». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου, η εργοδοσία παραδέχθηκε ότι «στο πλαίσιο της έντασης του ανταγωνισμού» προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών που θα ξεπερνούν το 10% - 15% και ότι σε «αντιστάθμισμα» αυτής της μείωσης θα χορηγεί στους εργαζόμενους κουπόνια για αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Μια απαράδεκτη πρακτική που, υπενθυμίζουμε, κατήγγειλε πρόσφατα και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό οι μεγαλοεργοδότες επιτίθενται στους μισθούς των εργαζομένων και ταυτόχρονα απαλλάσσονται από καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και έχουν φοροελαφρύνσεις.

Να πέσει στο κενό η προσπάθεια της εργοδοσίας

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, μάλιστα, η εταιρεία «ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ» με μια σειρά «τερτίπια» επιδιώκει να μειώσει τις απαιτήσεις για αύξηση μισθών και παράλληλα να καλλιεργεί την αυταπάτη πως «όλοι είμαστε μια οικογένεια». Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιεί «δάνεια» προς τους εργάτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, διαμεσολαβήσεις για την υπογραφή σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία Ενέργειας, ώστε να απαλλαγούν οι εργάτες από τα χρέη της ΔΕΗ και άλλα παρόμοια. Δίπλα στα «τερτίπια» αυτά, όμως, εντατικοποιεί τις συνθήκες εργασίας, εφαρμόζοντας 7ήμερη εργασία χωρίς ρεπό και περιορίζοντας τις άδειες.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, ώστε να πέσουν στο κενό τυχόν προσπάθειες της εργοδοσίας να αποσπάσει τις υπογραφές τους στην επιχειρησιακή σύμβαση που προβλέπει μειώσεις μισθών. «Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια μας. Να εμπιστευτούμε το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία του κλάδου μας, το Εργατικό Κέντρο του νομού μας», αναφέρει στο κάλεσμά του και καταλήγει: «Απέναντι στον ανταγωνισμό προτάσσουμε την ανάγκη άμεσα υπογραφής κλαδικής συλλογικής σύμβασης. Παλεύουμε για μόνιμη και σταθερή δουλειά, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση και μέτρα υγείας και ασφάλειας της εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ