Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κόντρες για να διασωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Εντείνεται η προεκλογική καμπάνια Μακρόν και Λεπέν, με κοινό στόχο την υπεράσπιση συμφερόντων εχθρικών προς τον γαλλικό λαό

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Μαζί (είμαστε) η Γαλλία!», «Επιλέγουμε Γαλλία!».

Αυτά είναι τα κεντρικά συνθήματα κάτω από τα οποία θα δώσουν τη μάχη υπέρ του γαλλικού κεφαλαίου οι δύο «μονομάχοι» στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στη Γαλλία στις 7 Μάη, ο «ευρωπαϊστής» πρώην υπουργός Οικονομίας και μεγαλοστέλεχος τραπεζών Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια του ευρωσκεπτικιστικού «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν. Σε τέτοια τσιτάτα, όπως τα παραπάνω, υποκρύπτονται βαθύτερες αντιθέσεις που «σιγοβράζουν» στο εσωτερικό της γαλλικής αστικής τάξης, με ζητούμενο το πώς πιο απαιτητικά θα υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Χτες, οι Λεπέν και Μακρόν «συναντήθηκαν» στην πόλη Αμιένς (που είναι και γενέτειρα του Μακρόν) στο βιομηχανικό Βορρά, αξιοποιώντας για την προεκλογική τους αντιπαράθεση την αγωνία των εκατοντάδων εργαζομένων του εργοστασίου που έχει η αμερικανική πολυεθνική «Whirlpool» στην περιοχή (στους οποίους η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι έως το 2018 θα βάλει «λουκέτο» για να μετακομίσει στην Πολωνία, όπου είναι μικρότερο το «εργατικό κόστος»). Η πρώτη, από το προαύλιο του εργοστασίου, και ο δεύτερος από χώρο όπου συναντήθηκε με συνδικαλιστές της μονάδας, επιδίωξαν ώστε να στρατευτούν οι εργάτες για τις προτεραιότητες της ντόπιας πλουτοκρατίας, κρύβοντας ότι μόνη διέξοδο για την εργατική τάξη αποτελεί η οργανωμένη σύγκρουση με την πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια.

Στο μεταξύ, χτες, ο μέχρι πριν από μερικούς μήνες πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων, που έχασε στις εσωκομματικές εκλογές για το επίσημο χρίσμα, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει Μακρόν στο β' γύρο.

Θυμίζουμε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, όπως και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), που τουλάχιστον την τελευταία 50ετία ήταν τα δύο μεγαλύτερα αστικά κόμματα στη χώρα, έμειναν για πρώτη φορά εκτός β' γύρου, σηματοδοτώντας την όξυνση των ενδοαστικών διεργασιών σε όλο τον αστικό πολιτικό χάρτη της χώρας.

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Φρανσουά Μπαρουέν, υπουργού Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαρκοζί, που είπε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Μακρόν, ακόμα και ως πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι στις βουλευτικές εκλογές (11 και 18 Ιούνη) δεν θα επιδιώξει συνεργασία με την κίνηση «Εμπρός!».

Στο μεταξύ, ο ιδρυτής του FN και πατέρας της Μαρίν, Ζαν - Μαρί Λεπέν, χαρακτήρισε τη στάση της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και του υποψηφίου της στον α' γύρο Ζαν - Λικ Μελανσόν «πολύ ορθή», επειδή αρνήθηκε να καλέσει σε ψήφο κατά του FN. «Μου φαίνεται πολύ αξιοπρεπές εκ μέρους ενός υποψηφίου που είχε μία σημαντική επίδοση και που ήταν ο καλύτερος από άποψη ρητορικής», σχολίασε ο Ζαν - Μαρί Λεπέν, μιλώντας στο δίκτυο «Φρανς Ιντέρ», ενώ σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία της κόρης του είπε ότι αυτή ήταν «υπερβολικά χαλαρή. Αν ήμουν στη θέση της θα έκανα μια εκστρατεία σαν του Τραμπ, μια πιο ανοιχτή, πολύ επιθετική απέναντι σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τον ξεπεσμό της χώρας μας, αριστερούς ή δεξιούς». Θυμίζουμε ότι η σημερινή ηγεσία του FN απέπεμψε πριν από αρκετούς μήνες τον Ζαν - Μαρί Λεπέν στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να διαχωρίσει θέσεις από «ακραία» στοιχεία και να φιλοτεχνήσει ένα πιο πατριωτικό προφίλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μονομαχία για την υπεράσπιση του γαλλικού κεφαλαίου εντός και εκτός συνόρων (2022-04-14 00:00:00.0)
«Τρέχουν» οι διεργασίες θωράκισης του κεφαλαίου (2022-04-13 00:00:00.0)
«Αλλαγή σελίδας» για τις μεθοδεύσεις και τις κόντρες σε βάρος των λαών (2017-05-09 00:00:00.0)
Πόσο «σοκ» είναι η ενίσχυση του «Εθνικού Μετώπου»; (2015-12-10 00:00:00.0)
Συνέχεια στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού (2015-05-13 00:00:00.0)
Υποψήφιοι κονταροχτυπιούνται για λογαριασμό του κεφαλαίου (2014-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ