Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Υποχρηματοδότηση και ελλείψεις

Υπερδιπλασιάστηκε ο χρόνος αναμονής των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, αφού ο αριθμός των γιατρών μειώθηκε λόγω του υποδιπλασιασμού των κονδυλίων για τις εφημερίες

Οικτρή η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και Θράκης λόγω της υποχρηματοδότησης του συστήματος, ενώ οι σοβαρές ελλείψεις του δημόσιου τομέα Υγείας οδηγούν στη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα, διαπιστώνουν οι εκπρόσωποι των ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών. Για παράδειγμα, υπερδιπλασιάστηκε ο χρόνος αναμονής των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, αφού ο αριθμός των γιατρών μειώθηκε λόγω του υποδιπλασιασμού των κονδυλίων για τις εφημερίες. Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, παραμένουν κενές 450 θέσεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ σ' όλη τη χώρα δεν έχουν πληρωθεί 2.300 θέσεις ιατρικού προσωπικού, υπολογίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ΟΕΝΓΕ, ενώ εκπρόσωποι των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών υπογράμμισαν: «Αν δε γίνει μέλημα της κοινωνίας η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Στρ. Πλωμαρίτης, σημείωσε ότι τα νομοσχέδια για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και την Υγεία οδηγούν στην περιστολή του κράτους πρόνοιας και γιατροί και νοσοκομειακοί θα πρέπει να συστρατευτούν με τους άλλους κοινωνικούς φορείς για να διεκδικήσουν αγωνιστικά αυτά που δικαιούνται και που πρέπει η πολιτεία να παρέχει στους εργαζόμενους και τους πολίτες. Ηδη για το σκοπό του καλύτερου συντονισμού του αγώνα για δημόσια, αναβαθμισμένη και δωρεάν Υγεία, η Ενωση άνοιξε διάλογο με κοινωνικούς φορείς της πόλης. Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι λόγω της υποχρηματοδότησης δεν μπορούν να λειτουργήσουν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο «Παπαγεωργίου» και η μονάδα για τα κακοήθη νοσήματα παίδων.

Για τις τρομερές ελλείψεις που επικρατούν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και Θράκης δόθηκαν από τους εκπροσώπους των κατά τόπους ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών τα παρακάτω χαρακτηριστικά στοιχεία.

  • Το νοσοκομείο της Καβάλας δε διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στο νοσοκομείο της Κομοτηνής αγοράστηκε αξονικός τομογράφος χωρίς να υπάρχει προσωπικό που θα τον χειριστεί. Η έναρξη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης όλο και αναβάλλεται. Επίσης, δεν έχουν καταβληθεί από πέρσι τον Οκτώβρη τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες στους γιατρούς του νοσοκομείου Κιλκίς.
  • Οσον αφορά τις υποδομές ψυχικής υγείας σημείωσαν ότι η κατάσταση στον τομέα αυτό χαρακτηρίζεται από κατασπατάληση πόρων που καρπώνονται ιδιωτικοί φορείς. Ακόμη, τονίστηκε ότι οι γιατροί στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν υπερεργασία η οποία όμως δεν πληρώνεται.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ