Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Διευκρινίσεις για φάρμακα κατά της χοληστερίνης

Διευκρινίσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων της ομάδας στατινών, μετά την πρόσφατη απόσυρση από την αγορά του φαρμάκου σεριβαστατίνη (Lipoban, Eltina), που οδήγησε ορισμένους να διακόψουν την υπολιπιδαιμική φαρμακευτική αγωγή που λάμβαναν, εξέδωσε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, προκειμένου να καθησυχάσει το κοινό.

«Οι στατίνες χρησιμοποιούνται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και έχουν μάλιστα μελετηθεί προσεκτικά σε συνολικό πληθυσμό ασθενών που υπερβαίνει τα 30.000 άτομα για χρονικό διάστημα πέντε και πλέον ετών και έχουν χορηγηθεί σε εκατομμύρια πληθυσμού. Οι μελέτες αυτές απέδειξαν ότι οι στατίνες παρατείνουν τη ζωή και αποτρέπουν την εμφάνιση και την υποτροπή της στεφανιαίας νόσου ελαττώνοντας αποτελεσματικά τη χοληστερίνη στο αίμα», επισημαίνει η Καρδιολογική Εταιρεία.

Υπογραμμίζει ακόμα ότι σήμερα υπάρχει πλήθος δεδομένων που δείχνουν ότι η χορήγηση των στατινών μειώνει τους θανάτους κατά 30% σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Με τη χορήγηση των στατινών μειώνεται περίπου στο ίδιο ποσοστό και η εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβάντων (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια), όπως και η ανάγκη για αγγειοπλαστικές ή εγχειρήσεις επαναιμάτωσης (by-pass).

«Οπως συμβαίνει με όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα, έτσι και η χρήση των στατινών μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να συνοδευτεί από την εμφάνιση παρενεργειών. Ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός, ιδιαίτερα όταν ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες των ιατρών και όταν ο θεράπων ενημερώνεται για οποιοδήποτε ενόχλημα απασχολεί τον θεραπευόμενο ασθενή. Οι ελάχιστοι κίνδυνοι από τη χρήση των στατινών σαφώς επισκιάζονται από τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίζει η πλειονότητα των ασθενών που τις λαμβάνουν», αναφέρει η Καρδιολογική Εταιρεία.

Επισημαίνει, επίσης, ότι σεριβαστατίνη αποσύρθηκε από την αγορά σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της αναφοράς θανάτων και περιστατικών βλάβης των μυών που αποδόθηκαν στη χρήση του φαρμάκου. «Η επιπλοκή αυτή, συνεχίζει, ονομάζεται ραβδομυόλυση και πρέπει να τονιστεί ότι δεν παρατηρήθηκε με τη θανατηφόρο μορφή της στις προαναφερθείσες μεγάλες μελέτες με τις στατίνες. Ο κίνδυνος για την εμφάνιση της επιπλοκής αυτής με τις στατίνες που παραμένουν στην αγορά είναι ιδιαίτερα μικρός και δε συνίσταται η διακοπή τους».

Καταλήγοντας, η Καρδιολογική Εταιρεία συμβουλεύει τους ασθενείς να συμβουλευτούν το γιατρό τους αν αισθανθούν μυικούς πόνους ή παρατηρήσουν σκουρόχρωμα ούρα. Οσον αφορά τους ασθενείς που λάμβαναν αγωγή με τα φάρμακα που αποσύρθηκαν, καλούνται να επικοινωνήσουν με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λάβουν οδηγίες σχετικά με τη νέα αγωγή που θα ακολουθήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ