Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την Τρίτη η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ
  • Στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 8.30 το βράδυ, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
  • Για τη σημασία της συγκέντρωσης μιλά στο «Ρ» ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης

«Να φέρουμε στην επιφάνεια την ανάγκη να προχωρήσουν οι διεργασίες για να μπούμε σε πορεία αλλαγής πολιτικής. Το σταθερό στοιχείο με το οποίο πρέπει να κρίνουν οι εργαζόμενοι είναι η απόσταση που τους χωρίζει από το συσσωρευμένο πλούτο, ο οποίος έχει φτάσει στα ύψη. Και από δω απορρέει η αναγκαιότητα της πάλης», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αναφερόμενος στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 11 Σεπτέμβρη, στις 8.30 το βράδυ, στην πλατεία Αριστοτέλους, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Περιγράφοντας τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή αυτής της περιόδου για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης, αναφέρει: «Αποτελεί την κορύφωση της προσπάθειας που έκανε η κομματική μας οργάνωση το προηγούμενο διάστημα. Ο προσανατολισμός ο δικός μας δεν είναι να περιμένουμε ημερομηνίες αιχμής ή γεγονότα αιχμής για να δραστηριοποιηθούμε. Η ανάγκη για συνεχή, επίμονη επαφή με τον κόσμο υπάρχει και μάλιστα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στις λεγόμενες ειρηνικές περιόδους, όταν δεν υπάρχουν εξάρσεις. Γιατί αυτό επιτρέπει να κουβεντιάζεις πιο ουσιαστικά με τον κόσμο, να προχωρήσεις πιο πολύ στο βάθος της πολιτικής και της αναγκαιότητας της συγκρότησης του Μετώπου.

Ομως επειδή εκδηλώνεται πολύ η φιλολογία ότι οι κινητοποιήσεις αμαυρώνουν τη ΔΕΘ κλπ. πρέπει να πούμε πως και σε περιόδους αιχμής, όπως π.χ. η ΔΕΘ, που όλα τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν εκεί, για το κίνημα και για τον καθένα είναι μια χρονική στιγμή που νομιμοποιούνται να προβάλουν την πολιτική τους και τις προτάσεις τους».

Από τη συζήτηση δε θα μπορούσε να απουσιάζει και η κριτική στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Ετσι ο Χρ. Κόφφας θέτει μερικά απλά ερωτήματα μέσα από τα οποία προκύπτει και η απάντηση για το δρόμο που πρέπει να επιλέξουν οι εργαζόμενοι.

«Με όσα εξήγγειλε, λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας; Οταν ένας άνθρωπος αρρωστήσει και πολύ περισσότερο αν είναι χαμηλόμισθος ή άνεργος, θα έχει περίθαλψη; Ξεκινάει η σχολική χρονιά. Μπορεί να μας κοστολογήσει τι θα ξοδέψει η κάθε οικογένεια για να στείλει το παιδί στο σχολείο; Εχουμε δηλαδή δημόσια δωρεάν παιδεία; Τα μέτρα, λοιπόν, δεν απαντάνε στα ουσιαστικά προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που θέλει μόνιμη σταθερή δουλιά, δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, ικανοποιητικές συντάξεις, σύστημα κοινωνικής ασφάλειας που θα καλύπτει όλους. Ρίχνει ψίχουλα για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο και να πει ότι λύνει προβλήματα. Στην πραγματικότητα ούτε καν ανακούφιση δε φέρνουν».

Και ο Χρ. Κόφφας καταλήγει σημειώνοντας: «Ζούμε σε μια κοινωνία ταξική. Το σταθερό στοιχείο, με το οποίο πρέπει να κρίνουν οι εργαζόμενοι, είναι η απόσταση που τους χωρίζει από το συσσωρευμένο πλούτο που έχει φτάσει στα ύψη. Π.χ. μπορεί η κυβέρνηση να ξοδεύει δισ. για να δώσει μια μόστρα στην πολιτική της, αλλά την ίδια ώρα δε μας λέει ο δείκτης των κερδών των κεφαλαιοκρατών, της πλουτοκρατίας, πού έχει πάει; Η απόσταση μεγαλώνει.

Την ίδια ώρα, πόσα ξοδεύει με τα εκστρατευτικά σώματα που στέλνει έξω; Από ό,τι διαβάσαμε το κόστος για την παραμονή των δυνάμεών μας στο Κόσσοβο ανέρχεται σε 12,5-13 δισ. δραχμές ετησίως. Να προσθέσουμε άλλα τόσα για τις δυνάμεις ου αναπτύσσονται στην ΠΓΔΜ; Και μένουμε μόνο στο οικονομικό στοιχείο.

Επομένως, δεν κομίζει τίποτα καινούριο ο κ. Σημίτης. Από εδώ απορρέει η αναγκαιότητα της πάλης των εργαζομένων. Αυτό προσπαθούμε με τη συγκέντρωση και τη σύσκεψη που κάνουμε, να φέρουμε στην επιφάνεια την ανάγκη να προχωρήσουμε σε αλλαγή πολιτικής. Και έχει προϋποθέσεις η Ελλάδα να πάει σ' αυτή την κατεύθυνση».

Επιδίωξη η ουσιαστική συζήτηση

Τόσο μέσα από τη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους την Τρίτη στις 11 του μήνα, όσο και μέσα από τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ της Τετάρτης στο «Ηλέκτρα Παλλάς», η ΚΟΘ του ΚΚΕ επιδιώκει την ουσιαστική συζήτηση γύρω από την πολιτική του Κόμματος, κριτικές παρατηρήσεις για πλευρές της δουλιάς και κυρίως για το πώς θα προχωρήσει από εδώ και πέρα αυτή η συνεργασία, στην κατεύθυνση να ενισχυθεί το κίνημα με ταξικά χαρακτηριστικά για να δημιουργηθεί ένα τεράστιο ρεύμα, το οποίο σε μια προοπτική θα διεκδικήσει και για λογαριασμό του τη λαϊκή εξουσία για να μπορεί να εφαρμόζει πολιτικές σε όφελος του λαού.

Και ήδη η πρωτοβουλία αυτή βρίσκει απήχηση στο λαό, αλλά και στους φορείς που κλήθηκαν να συμμετέχουν. «Είναι εξαιρετικά σημαντική και χρήσιμη κυρίως στη σημερινή πολιτική συγκυρία η ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων, ο γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, με κύρια αναφορά από την εμπειρία του λαϊκού κινήματος το τελευταίο χρονικό διάστημα», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης Στέλιος Βαλανάς. Και διευκρινίζει: «Εχουν γίνει ήδη βήματα πολύ σημαντικά και στο χώρο της Θεσσαλονίκης. Το ΠΑΜΕ, η Δημοκρατική Συσπείρωση, η δράση των αντιπολεμικών επιτροπών και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος κλπ. δείχνουν πως δημιουργείται μια πλατιά αγωνιστική συσπείρωση και συνεργασία, αλλά και συμβάλλουν στην προοπτική της δημιουργίας ενός μετώπου κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων με σαφή αντικαπιταλιστικό - αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα και στόχο τη σοσιαλιστική προοπτική, που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική λαίλαπα που βιώνουμε».

Κλείνοντας ο Στ. Βαλανάς τονίζει πως η στενή και καθημερινή συνεργασία στα μέτωπα πάλης με τις δυνάμεις του ΚΚΕ, αλλά και τις άλλες δυνάμεις που συσπειρώνονται, «γίνεται δε σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και πλήρους σεβασμού απέναντι στην ιστορία και τη φυσιογνωμία των συνεργαζόμενων δυνάμεων. Ασφαλώς και θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ