Τρίτη 30 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΑΡΣΑΛΑ
Τιμή στους 40 εκτελεσμένους από τους ναζί

Εκδήλωση στον Κάτω Δασόλοφο Φαρσάλων προς τιμή των 40 εκτελεσμένων (39 άνδρες και 1 γυναίκα) εκεί από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα και τους συνεργάτες τους ΕΑΣΑΔίτες, το Μάη του 1944, οργάνωσαν η ΚΟΒ Φαρσάλων του ΚΚΕ και το Παράρτημα Φαρσάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το ιστορικό διάβασε ο Βασίλης Γρίβας, στέλεχος του Κόμματος, αναφέροντας ότι οι πατριώτες εκτελέστηκαν ως αντίποινα των ναζί για ενέδρα που είχε στήσει ο ΕΛΑΣ στο συγκεκριμένο σταθμό και είχε ως απολογισμό το θάνατο 4 Γερμανών στρατιωτών. Οι Γερμανοί ναζιστές και οι ΕΑΣΑΔίτες (Εθνικός Αγροτικός Σύνδεσμος Αντικομμουνιστικής Δράσης) μετέφεραν από τις φυλακές της Λάρισας τους πατριώτες και τους κρέμασαν σχεδόν γυμνούς σε δέντρα και κτίρια του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Οι εκτελεσθέντες πριν τους δολοφονήσουν είχαν το σθένος να αφήσουν τα ονόματά τους μέσα σε μια κάλτσα που βρήκαν ΕΛΑΣίτες, που τους ξεκρέμασαν και τους έθαψαν σε ομαδικό τάφο.

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Κώστας Παπάζογλου, στέλεχος του ΚΚΕ, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και την ΚΟΒ Φαρσάλων και από το Συνδικάτο Οικοδόμων Φαρσάλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ