Παρασκευή 2 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Ψήφο εμπιστοσύνης από 62 βουλευτές πήρε ο Ζάεφ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Πρωθυπουργός «όλων των πολιτών» ανεξαρτήτως εθνότητας και θρησκεύματος επανέλαβε και χτες πως θα είναι ο ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, παίρνοντας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη, την ψήφο εμπιστοσύνης των μελών του κοινοβουλίου με μόλις μία ψήφο παραπάνω από τον ελάχιστο αριθμό ψήφων του 120μελούς κοινοβουλίου που απαιτούνται για να εγκριθεί μία κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια που συγκροτήθηκε 5,5 μήνες μετά τις εκλογές της 11ης του Δεκέμβρη, πήρε τις ψήφους 62 βουλευτών, καταψηφίστηκε από 44 και 5 απείχαν.

Ο 42χρονος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ακόμη ότι θα «παλέψει για να ενώσει τη χώρα και την προστασία των εθνικών συμφερόντων» και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβέρνησή του, ώστε να προωθήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τις διαδικασίες, με στόχο την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση.

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO - DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, υπερασπίστηκε την 10ετή παραμονή του στην εξουσία, λέγοντας ότι την παραδίδει με «καθαρή συνείδηση» και πως φεύγει έχοντας αφήσει πίσω του 170.000 νέες θέσεις εργασίας και χαμηλά δημόσια χρέη. Προειδοποίησε ότι είναι θέμα χρόνου προτού ο διάδοχός του προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας.

Στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, που συγκροτήθηκε από το κόμμα του Ζάεφ, συμμετέχουν δύο (DUI και «Συμμαχία Αλβανών») από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της αλβανικής κοινότητας. Στους αλβανόφωνους έχουν δοθεί εννιά υπουργικά χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένων αυτών των υπουργείων Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Αλβανόφωνος, θυμίζουμε, είναι και ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο την απαίτηση να αναγνωριστούν τα Αλβανικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα σε όλη την επικράτεια (και όχι μόνον στις περιοχές όπου είναι πλειονότητα οι αλβανόφωνοι), ξεκινώντας τη συνεδρίαση για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού στα... Αλβανικά.

Αργότερα χτες, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο Επίτροπος για Σχέσεις Καλής Γειτονίας της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ισχυρίστηκαν ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει το έργο της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και της αντιπολίτευσης...». Κάλεσαν, μάλιστα, όλα τα κόμματα της ΠΓΔΜ να παραμερίσουν τις διαφορές τους και «να συνεργαστούν για να φέρουν εις πέρας ένα κοινό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ώστε να επιστρέψει η χώρα στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ