Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την καταλληλότητα των κτιρίων

Σε περιοχές γύρω από τα Βατερά και τη Σκάλα Πολιχνίτου συνεχίστηκαν χτες οι έλεγχοι των μηχανικών του ΟΑΣΠ, του υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας. Εως τώρα έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα 246 σπίτια σε όλη τη Λέσβο, ενώ λίγο μετά τις 7.30 χτες το πρωί οι σεισμογράφοι κατέγραψαν σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λέσβου. Από την ώρα που χτύπησε ο Εγκέλαδος έχουν καταγραφεί γύρω στους 250 μετασεισμούς. Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να περάσουν μερικές μέρες ακόμα για να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα.

Σε ξενοδοχεία μεταφέρθηκαν οι διαμένοντες στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου για τους σεισμοπαθείς της Βρίσας. Οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Βρίσας μένουν σε ιδιοκτησίες τους στην περιοχή των Βατερών ή φιλοξενούνται από συγγενείς τους. Το 80% των σπιτιών στο χωριό Βρίσα έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Εξάλλου, ο σεισμός στη Λέσβο προκάλεσε τσουνάμι και μάλιστα το φαινόμενο παρατηρήθηκε από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες. Μάλιστα, το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ε. Λέκκα, ο οποίος μίλησε για τσουνάμι μεσαίου κυματισμού, ύψους 40 εκατοστών. Μάλιστα, όπως δήλωσαν κάτοικοι του νησιού, το τσουνάμι συνοδεύτηκε από δίνες στη θάλασσα και θόλωση του νερού.

Η περιοχή όπου προκλήθηκε ο σεισμός χαρακτηρίζεται από μεγάλες τεκτονικές δομές, οι οποίες μπορούν να δώσουν σεισμούς ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους. Το δεύτερο μεγάλο ρήγμα στην περιοχή που μπορεί να προκαλέσει ισχυρούς σεισμούς είναι αυτό που εκτείνεται βόρεια των ακτών της Χίου, από τα Ψαρά έως τη Χερσόνησο της Ερυθραίας στην Τουρκία.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γνωστοποίησε ότι για λόγους ασφάλειας της κυκλοφορίας, από χτες ο δρόμος Πλωμαρίου - Μελίντας θα παραμείνει κλειστός, λόγω συνεχών κατολισθήσεων και φθορών του οδοστρώματος. Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός μέχρι να σταματήσει η εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας και να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των ζημιών. Η κυκλοφορία προς Μελίντα και Παλαιοχώρι θα διεξάγεται μέσω Σελαδίου - Παλαιοχωρίου και οι οδηγοί θα ενημερώνονται και με κατάλληλη σήμανση.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην «Κτιριακές Υποδομές», σχετικά με τις αυτοψίες κλιμακίων μηχανικών, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Οπως δείχνει και ο πρόσφατος σεισμός στη Μυτιλήνη, κάθε καθυστέρηση ή κωλυσιεργία στους προσεισμικούς ελέγχους και γενικότερα στη λήψη πλέγματος μέτρων αντισεισμικής προστασίας, στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και προκαλεί εκτεταμένες και ανυπολόγιστες καταστροφές. Είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα να έχει το κράτος έναν συγκροτημένο τεχνικό φορέα όπως οι "Κτιριακές Υποδομές", ο οποίος να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις σημαντικές ανάγκες της κοινωνίας για σύγχρονα και ασφαλή δημόσια σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια, στις κατεπείγουσες ανάγκες προσεισμικών ελέγχων και παρεμβάσεων, αλλά και στις έκτακτες ανάγκες που δυστυχώς προκύπτουν, όπως ο πρόσφατος σεισμός στη Μυτιλήνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ