Πέμπτη 15 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευθύνη του κράτους η ελαχιστοποίηση των συνεπειών ενός σεισμού

Συνέντευξη του βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ και σεισμολόγου, Σταύρου Τάσσου

Τη λήψη όλων των μέτρων που η επιστήμη και η τεχνολογία προσφέρουν για την ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου, τη γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση των όποιων ζημιών, όταν αυτές υπάρχουν, ζήτησε χτες ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος στους σεισμόπληκτους και σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει καθημερινά να διεκδικούν τα αυτονόητα και στα θέματα της αντισεισμικής προστασίας.

Υπογράμμισε ότι αυτά δεν είναι αυτονόητα για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς τους εκφραστές, που το μόνο που επιδιώκουν είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, η οποία προϋποθέτει το τσάκισμα μισθών, συντάξεων και εργατικών δικαιωμάτων. Επειδή οι δαπάνες για αντισεισμική προστασία δεν αποδίδουν άμεσα και μεγάλα κέρδη δεν είναι επιλέξιμες από το κεφάλαιο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το σεισμό, επισήμανε ότι αν ο σεισμός αυτός γινόταν πιο κοντά σε κατοικημένη περιοχή θα προκαλούσε πολύ περισσότερες ζημιές και θύματα, καθώς η εγγύτητα της εστίας του σεισμού σε κατοικημένη περιοχή είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει το πόσο καταστροφικός είναι ένας σεισμός. Εξήγησε ότι η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Βρίσας σε σχέση με άλλα γειτονικά χωριά, που δεν έπαθαν τόσο μεγάλες ζημιές, οφείλεται στη σύσταση και τη διάταξη των πετρωμάτων, που επέτρεψαν τη συγκέντρωση της ενέργειας σε αυτή την περιοχή.

Σημείωσε ότι έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία με πολλούς μετασεισμούς, και όσο περνάει ο χρόνος και δεν γίνεται ένας εξίσου ισχυρός ή και ισχυρότερος σεισμός τόσο ενισχύεται η πιθανότητα ο σεισμός των 6,1 να ήταν ο κύριος σεισμός.

Οπως πρόσθεσε, καθώς σήμερα δεν μπορεί να γίνει συγκεκριμένη πρόγνωση εκδήλωσης του σεισμού, η Πολιτεία θα πρέπει να είναι έτοιμη να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες ενός σεισμού που θα γίνει την επόμενη στιγμή σε κατοικημένη περιοχή. Επίσης, επανέλαβε τις προτάσεις της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ για τα άμεσα αλλά και τα μακροπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Παράλληλα, χτες ο Σταύρος Τάσσος πραγματοποίησε περιοδεία στο Πλωμάρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ