Τρίτη 20 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Ωθηση στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος

Ο κυβερνητικός συνασπισμός εκλέγει 348 βουλευτές, αν και συγκέντρωσε λιγότερες από τις μισές ψήφους. Η αποχή άγγιξε το 58%

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με μια αποχή ακόμα μεγαλύτερη από αυτήν του α' γύρου της 11ης Ιούνη, ολοκληρώθηκε την Κυριακή ο β' γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με το 57,36% των εγγεγραμμένων να μην παίρνει μέρος σε αυτές (στον α' γύρο η αποχή ήταν 51,29%).

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που χτες το απόγευμα είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών, συνολικά ψήφισαν 20.167.432, σε σύνολο 47.292.967 εγγεγραμμένων. Οι 577 έδρες κατανεμήθηκαν με βάση ένα βαθιά αντιδραστικό εκλογικό σύστημα (είναι μονοεδρικό), με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός συνασπισμός του «La Republique en Marche» (LREM) και του κεντρώου «Modem» να ελέγχει σχεδόν 350 βουλευτικές θέσεις, αν και πήραν πολύ λιγότερες από τις μισές ψήφους (αθροιστικά οι δυο τους πήραν 8.927.222).

Αναλυτικά, μετά και τον β' γύρο, οι έδρες κατανεμήθηκαν ως εξής:

  • Το LREM έλαβε 306 έδρες (ποσοστό 43,06% των εδρών)
  • Το κεντρώο Modem (που συγκυβερνά με το LREM) 42 (ποσοστό 6,06%)
  • Μεγάλες ήταν οι απώλειες για τις δυνάμεις του μέχρι πρότινος δεξιού πόλου του αστικού πολιτικού συστήματος στη χώρα, των «δεξιών» Ρεπουμπλικάνων που συνεργάζονται με το κεντρώο UDI. Στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής είχαν 225, ενώ με τα νέα δεδομένα ελέγχουν οι πρώτοι μόλις 113 έδρες (ποσοστό 22,23%) και το δεύτερο μόλις 17 (3,04%). Αθροιστικά, δηλαδή, φτάνουν τις 130.
  • Το PS καταποντίστηκε και ελέγχει μόλις 29 έδρες (5,68%), από 280 βουλευτές που είχε εκλέξει το 2012.
  • Η «Ανυπότακτη Γαλλία» (France Insoumise - FI) του Ζ. Λ Μελανσόν, που διεκδικεί νέο ρόλο στην αναμόρφωση της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας, εξέλεξε 17 βουλευτές (4,86%). Το 2012 ως «Μέτωπο της Αριστεράς» (όπου συμμετείχε και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας) είχε εκλέξει 10 έδρες. Σε αυτές τις εκλογές το ΚΚ Γαλλίας κατέβηκε αυτόνομα και εξέλεξε 10 έδρες (ποσοστό 1,20%).
  • Το ευρωσκεπτικιστικό Εθνικό Μέτωπο (Front National) εξέλεξε 8 βουλευτές (8,75%). Το 2012 είχε εκλέξει 2 βουλευτές.

Τα αποτελέσματα θα δώσουν νέα ορμή στις ενδοαστικές διεργασίες, τόσο την «ανανέωση» όσο και την αναβάπτιση του πολιτικού προσωπικού του ντόπιου κεφαλαίου. Ξεκαθαρίζοντας ότι το LREM διεκδικεί ρόλο βασικού υπέρμαχου της αστικής τάξης σε ένα πλαίσιο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ανακατατάξεων, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ, Κριστόφ Καστανέρ, είπε πως η νίκη του κυβερνητικού συνασπισμού οφείλεται στη θέση των Γάλλων «να δώσουν στην εθνική αντιπροσώπευση νέο πρόσωπο», προσθέτοντας πάντως ότι «οι Γάλλοι δεν θέλησαν να υπογράψουν λευκή επιταγή».

Το «σύνθημα» για γοργές διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία έδωσε από τη μεριά του ο Ζ. Λ. Μελανσόν, καλώντας σε δημιουργία ενός «νέου πολιτικού, κοινωνικού και πολιτιστικού λαϊκού μετώπου».

Στο PS, o γγ του κόμματος, Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, ανακοίνωσε την παραίτησή του, δηλώνοντας ότι το κόμμα και η «αριστερά» πρέπει να αλλάξουν ριζικά, χαρακτηρίζοντας αδιαμφισβήτητο το θρίαμβο του LREM.

H μέχρι πρότινος ηγέτης του FN, Μ. Λεπέν, υποστήριξε ότι η επόμενη πενταετία (διακυβέρνησης) αρχίζει με άσχημες βάσεις, αμφισβητώντας το βαθμό «αντιπροσωπευτικότητας» της νέας κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα της θα αντιπαρατεθεί με τις «μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες» της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ.

  • Σε «απόπειρα επίθεσης» αποδίδεται από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας το περιστατικό που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε βαν της αστυνομίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ, ο οδηγός, που ήταν σε λίστες υπόπτων για «τρομοκρατική δράση», έχασε τη ζωή του, ενώ στο όχημα βρέθηκαν γκαζάκια, περίστροφα και τουφέκια εφόδου Καλάσνικοφ. Δεν διευκρινίστηκε αν ο φερόμενος ως δράστης πυροβολήθηκε.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ