Τρίτη 20 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας
  • Εντονη η αντίδραση Ρωσίας και Συρίας στην προχτεσινή κατάρριψη συριακού αεροσκάφους από τις ΗΠΑ
  • Το Ιράν εξαπέλυσε έξι πυραύλους σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις σε Συρία και Ιράκ

Από τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού ενάντια σε θέσεις τζιχαντιστών στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου την Κυριακή έπληξαν και ιρανικοί πύραυλοι
Από τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού ενάντια σε θέσεις τζιχαντιστών στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου την Κυριακή έπληξαν και ιρανικοί πύραυλοι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΜΟΣΧΑ.- ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέα επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση στη Συρία προκαλεί η επιλογή των ΗΠΑ να καταρρίψουν την Κυριακή συριακό μαχητικό αεροσκάφος Su-22 με πύραυλο αέρος - αέρος μαχητικού F-18 πάνω από την περιοχή Ρασάφαχ, στα νότια περίχωρα της Ράκα, ενώ αυτό επιχειρούσε κατά δυνάμεων τζιχαντιστών.

Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της συριακής κυβέρνησης, που σημείωσε ότι η κατάρριψη του συριακού αεροσκάφους την ώρα που χτυπούσε δυνάμεις τζιχαντιστών «δείχνει πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την τρομοκρατία» και παράλληλα απαίτησε άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταδίκη της αμερικανικής επίθεσης. Επίσης η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι από τις 19 Ιούνη αναστέλλει την ισχύ του μνημονίου διμερούς συνεργασίας που υπογράφηκε στις 20/10/15, με στόχο την αποτροπή θερμών επεισοδίων μεταξύ των αεροπορικών τους δυνάμεων στη Συρία, και ότι θα θεωρεί εχθρικό «οποιοδήποτε ιπτάμενο αντικείμενο» πετά στον συριακό εναέριο χώρο δυτικά του Ευφράτη (προς τη μεριά δηλαδή των συνόρων με το Ιράκ), το οποίο και θα γίνεται εφεξής στόχος είτε από τα ρωσικά χερσαία συστήματα αεράμυνας, είτε από τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.

Η κατάρριψη είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή του αεροσκάφους σε περιοχή τζιχαντιστών, ενώ ο πιλότος του αγνοείται.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χτυπούν συριακό αεροσκάφος από την έναρξη του πολέμου στη Συρία (Μάρτης 2011) και το γεγονός συνιστά πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, η οποία αναμενόμενα οξύνει την αντιπαράθεση πρωτίστως με τη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας χαρακτήρισε την κατάρριψη κυνική παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας «σε βάρος χώρας - μέλους του ΟΗΕ». Τόνισε πως η αμερικανική επίθεση συνιστά «βοήθεια για τους τρομοκράτες» και ότι οι επανειλημμένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία είναι «κατ' ουσίαν στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας». Επιπλέον, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, που θα συναντηθεί στις 23 του μήνα στην Αγία Πετρούπολη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τόμας Σάνον, είπε ότι μια σειρά νέων αμερικανικών κυρώσεων που πιθανόν να επιβληθούν στη Ρωσία θα οδηγήσει στη λήψη αντίμετρων από την Μόσχα. Πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από το Πεκίνο, που κάλεσε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του λεγόμενου «διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» να συντονίσουν τις ενέργειές τους «με σεβασμό στην κυριαρχία της Συρίας και την αποφυγή μονομερών ενεργειών».

Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ

Στη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος του «συνασπισμού» των ΗΠΑ Ράιαν Ντίαλαν δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «την πραγματοποίηση αεροπορικών επιχειρήσεων πάνω από το έδαφος της Συρίας». Στην Ουάσιγκτον, ο επιτελάρχης του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, επισήμανε πως δεν σχεδιάζει να τηλεφωνήσει άμεσα στον Ρώσο ομόλογό του, Βαλέρι Γερασίμοφ, αν και θα του μιλήσει «εν καιρώ». Πρόσθεσε ακόμη ότι ο αμερικανικός στρατός «εξακριβώνει» τα γεγονότα στο έδαφος της Συρίας και πως χτες το πρωί έγινε χρήση της «κόκκινης γραμμής» Ουάσιγκτον - Μόσχας. Διαβεβαίωσε τέλος ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν «διπλωματικά και στρατιωτικά τις επόμενες ώρες» για να επανέλθει το σύστημα «αποσυμφόρεσης» με τη Ρωσία.

Και ιρανικοί πύραυλοι στο Ντέιρ Εζόρ

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιρανός στρατηγός Αμίρ Αλί Χαντζιανέχ, διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», επιβεβαίωσε ότι την Κυριακή οι ιρανικές δυνάμεις έριξαν «επιτυχώς» έξι πυραύλους από το δυτικό τμήμα της χώρας τους στο Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας, για να χτυπήσουν βάση διοίκησης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», σε απόσταση 600 χιλιομέτρων! Σημείωσε ότι οι πύραυλοι «πέρασαν από τον ιρακινό εναέριο χώρο και έπληξαν τους στόχους τους στη Συρία», αφενός σε συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση, αφετέρου σε αντίποινα για τη διπλή επίθεση των τζιχαντιστών στο κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του Χομεϊνί στην Τεχεράνη, στις 5 Ιούνη. Πρόκειται για τα πρώτα πλήγματα που εξαπολύει το Ιράν σε ξένο έδαφος εδώ και 30 χρόνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επικίνδυνη στρατιωτική ανάφλεξη σε πολλαπλά μέτωπα (2023-10-07 00:00:00.0)
Πολλαπλασιάζονται οι εστίες σύγκρουσης... (2018-02-17 00:00:00.0)
Νέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις από τη Μεσόγειο (2017-06-24 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν και ιρανικό τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος (2017-06-21 00:00:00.0)
Οξύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας (2016-09-25 00:00:00.0)
Διπλωματία, επικίνδυνες επισημάνσεις και συναντήσεις της αντιπολίτευσης (2015-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ