Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση ΥΠΕΞ των BRICS

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ενταγμένη στην προετοιμασία της φετινής Συνόδου των BRICS, που θα γίνει στις αρχές Σεπτέμβρη με σύνθημα «BRICS: Ισχυρότερη εταιρική σχέση για ένα λαμπρότερο μέλλον», ήταν η συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των μελών της διακρατικής ένωσης που ολοκληρώθηκε προχτές, στο Πεκίνο. Μέλη των BRICS είναι σήμερα οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, ενώ η Κίνα έχει αυτή την περίοδο την προεδρία.

Σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, οι υπουργοί επανέλαβαν την αφοσίωσή τους στον «κεντρικό ρόλο» που τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να έχουν σε διεθνή ζητήματα (στο πλαίσιο της προσπάθειας «αντιμετώπισης» του πρωταγωνιστικού ρόλου που διατηρούν αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ). Ακόμα, στάθηκαν και στη σημασία της Συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, με της οποίας την υλοποίηση ή επαναξέταση «παίζονται» τα συμφέροντα πολλών μονοπωλιακών κολοσσών, κυρίως από το χώρο της Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, οι ΥΠΕΞ των BRICS απηύθυναν κάλεσμα εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού, εντοπίζοντας βέβαια τις «κοινές» αλλά και «διαφοροποιημένες» ευθύνες των διαφόρων χωρών, αλλά και τις «αντίστοιχες δυνατότητες».

Ακόμα, δεν παρέλειψαν να ασχοληθούν με τα θέματα της «τρομοκρατίας», που συνδέονται με γεωπολιτικούς και άλλους ανταγωνισμούς σε Μέση Ανατολή, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία, Βόρεια Αφρική και πολλές ακόμα ζώνες του πλανήτη για τις οποίες και οι BRICS εκδηλώνουν «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» (στα μέσα Μάη μάλιστα συνεδρίασε στο Πεκίνο για δεύτερη φορά η λεγόμενη «αντιτρομοκρατική ομάδα εργασίας» των BRICS).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ