Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παζάρια με στόχο «ήπιο» Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπέρ ενός «ήπιου» Brexit τάχθηκαν χτες, με ομιλία τους σε εκδήλωση στο Σίτι του Λονδίνου, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ.

Ο Χάμοντ επιχειρηματολόγησε υπέρ της συμμόρφωσης της Βρετανίας με τους κανονισμούς της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, προτείνοντας μία μεταβατική περίοδο «προσαρμογής» κατά την αποχώρηση της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι μία απότομη αποχώρηση θα έβλαπτε την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Τόνισε πως προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι η εξασφάλιση θέσεων εργασίας και η ευημερία, επισημαίνοντας ότι οι μπίζνες «θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης». Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη μετανάστευση, λέγοντας ότι επιδιώκουν τον έλεγχο, όχι όμως και την ανάσχεσή της.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μ. Κάρνεϊ, εκφωνώντας τη δική του ομιλία στην ίδια ετήσια εκδήλωση διευθυντικών στελεχών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στο «Μάνσιον Χάουζ» του Λονδίνου, συσχέτισε το Brexit με τη μείωση του ρυθμού αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των Βρετανών, αποδοκιμάζοντας επί του παρόντος την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων. Υποστήριξε ακόμη ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει να τεθούν ορισμένες βασικές προτεραιότητες, όπως η επίτευξη μίας συνολικής συμφωνίας για το εμπόριο και τις υπηρεσίες, που αποτελούν, όπως είπε, το 80% της βρετανικής οικονομίας. Τάχθηκε κατά μέτρων προστατευτισμού στην οικονομία, τονίζοντας ότι, όπως αποδείχτηκε από τη δεκαετία του 1930, η εφαρμογή τους δεν οδηγεί «ούτε στη δικαιοσύνη, ούτε στην ευημερία», αφού «βλάπτουν τους πιο αδύναμους και δημιουργούν λιγότερες ευκαιρίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ