Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες ασκήσεις ΗΠΑ με Ν. Κορέα - Ιαπωνία

ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.--

Δύο βομβαρδιστικά αεροπλάνα, τύπου «B-1B strategic», συμμετείχαν χτες σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιαπωνίας αλλά και της Νότιας Κορέας, πάνω από την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (ανατολικά της Κορεατικής Χερσονήσου).

Σε ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού σημειώνουν ότι αυτές οι πτήσεις «επιδεικνύουν την αλληλεγγύη μεταξύ της Ιαπωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας και των ΗΠΑ να υπερασπιστούν η μία την άλλη ενάντια στις προκλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή του Ειρηνικού».

Τους τελευταίους μήνες, η Ουάσιγκτον ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή, αξιοποιώντας τις εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο αλλά με την προσοχή της στραμμένη στις ισορροπίες σε όλη την περιφέρεια, όπου και νοτιότερα (βλ. Νότια Κινεζική Θάλασσα) μεγαλώνει η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και φουντώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αξιοποιώντας το θάνατο του Αμερικανού φοιτητή Οτο Γουόρμπιερ, έσπευσε να διαμηνύσει την αποφασιστικότητά του «να εμποδίσει αθώοι να αντιμετωπίζουν τέτοιες τραγωδίες στα χέρια καθεστώτος που δε σέβεται το κράτος δικαίου ούτε την πιο στοιχειώδη αξιοπρέπεια». Ο Γουόρμπιερ κατέληξε χτες, ενώ στις 13 Ιούνη είχε επαναπατριστεί από τη ΛΔ Κορέας, όπου κρατούνταν με κατηγορίες για κατασκοπεία. Η Ουάσιγκτον συνδέει το θάνατό του με τις συνθήκες κράτησής του στη ΛΔ Κορέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ