Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Απαιτεί άμεση εφαρμογή μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

Καταγγέλλει ότι εργοδότες στη Ζώνη ανάγκασαν χτες εργαζόμενους να δουλέψουν και μετά τη 1 το μεσημέρι, με 39 βαθμούς Κελσίου...

Eurokinissi

Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας ώστε να ληφθούν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα και να τηρηθούν οι σχετικές διατάξεις που προβλέπονται για τις εργασίες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε συνθήκες καύσωνα ζητά με επιστολή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι χτες, με θερμοκρασίες 39 βαθμών, ορισμένοι εργοδότες ανάγκασαν εργαζόμενους να δουλέψουν και μετά τη 1 το μεσημέρι, αντί να σταματήσουν τις εργασίες, ως όφειλαν.

Συγκεκριμένα, σε έγγραφό του προς την υπουργό Εργασίας, τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ και όλους τους αρμόδιους φορείς, το Συνδικάτο επισημαίνει:

«Σε συνέχεια του υπ' αριθμόν πρωτ. 110/2017 εγγράφου μας, το οποίο σας αποστείλαμε και ζητούσαμε να εκδοθεί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, Υπουργική Απόφαση για τον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και με εγκύκλιο να ενημερώνονται όλοι οι αρμόδιοι, έτσι ώστε να εφαρμόζονται τα μέτρα πρόληψης για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα, όπως αυτά διατυπώνονταν σε όλες τις προηγούμενες ΣΣΕ Ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών που υπογράφονταν μεταξύ των εργοδοτικών ενώσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, σας γνωστοποιούμε ότι σήμερα (σ.σ. χτες) Πέμπτη 29/6/2017, ημέρα που η ΕΜΥ δίνει 39 βαθμούς Κελσίου, εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη αναγκάζονται κάτω από την πίεση που τους ασκείται από κάποιες επιχειρήσεις να εργαστούν κανονικά και όχι να σχολάσουν στη 1 το μεσημέρι.

Επειδή, όπως πολύ καλά καταλαβαίνετε, το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας και για να μην θρηνήσουμε για άλλη μια φορά ανθρώπινες ζωές, ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις αλλά και να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες που υπάρχουν στους εργοδότες και στους υπεύθυνους των συνεργείων, όταν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, εφόσον οι εργοδότες, οι υπεύθυνοι των συνεργείων, οι τεχνικοί ασφαλείας στα πλοία κ.λπ. είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τα ελάχιστα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα, σε αντίθετη περίπτωση τα αρμόδια υπουργεία αλλά και οι διωκτικές αρχές οφείλουν να παραπέμπουν τους υπεύθυνους στον Εισαγγελέα. Η θερμοπληξία που μπορεί να υποστεί ένας εργαζόμενος μπορεί να θέσει άμεσα σε κίνδυνο τη ζωή του ή να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον οργανισμό του, ακόμα και αναπηρία. Σε κάθε περίπτωση σας καθιστούμε υπεύθυνους για οτιδήποτε συμβεί!».

Στο πλαίσιο αυτό, μετά και από σχετικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις συνδικάτων για την άμεση εφαρμογή προληπτικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων τις μέρες του καύσωνα. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ