Παρασκευή 30 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Συνελεύσεις και περιοδείες για την προετοιμασία της απεργίας

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη 20 Ιούλη οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου πανηγυρίζουν για τα «ρεκόρ» του τουρισμού, η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύουν χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, ανασφάλιστοι και απλήρωτοι, με ατελείωτα ωράρια και συνθήκες εντατικοποίησης.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 3 Ιούλη, στις 5 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic». Στην ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους: «Να βάλουμε τα δυνατά μας για να βγει στο προσκήνιο η αλήθεια για τον τουρισμό και την ανάπτυξη, που τάχα ωφελεί τους εργαζόμενους. Να βγει στο προσκήνιο ότι πίσω από τα ρεκόρ αφίξεων και τζίρου, πίσω από τη χλιδή των υπερσύγχρονων ξενοδοχείων και κέτερινγκ, κρύβεται η άγρια εκμετάλλευση που δεχόμαστε. Κρύβεται η σύγχρονη σκλαβιά των συμβάσεων μιας μέρας και των "δουλεμπορικών" γραφείων, κρύβονται οι μισθοί των 500 και 400 ευρώ, η απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά».

Στο μεταξύ, σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν και τα επιχειρησιακά σωματεία, τα οποία συμπορεύονται με το κλαδικό Συνδικάτο. Ηδη συνέλευση με θέμα τη συμμετοχή στην απεργία έκαναν οι εργαζόμενοι στο «Royal Olympic», ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνέλευση στο «Metropolitan».

Σε Σάμο και Ρόδο

Η εντατικοποίηση, η δουλειά χωρίς ρεπό, η καταπάτηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι ατομικές συμβάσεις και η κακοπληρωσιά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο των περιοδειών που οργανώθηκαν στις αρχές της βδομάδας στη Σάμο.

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, στα Τουριστικά Γραφεία και τα Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου και το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου οργάνωσαν περιοδείες σε ξενοδοχεία σε μια σειρά περιοχές, όπως το Πυθαγόρειο, το Κοκκάρι, το Καρλόβασι και ο Κάμπος Μαραθόκαμπου. Οι περιοδείες έγιναν με τη συμμετοχή του Νίκου Παπαγεωργίου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκλεγμένου στη διοίκηση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ).

Το Σωματείο συνεχίζει την προσπάθεια για οργάνωση της απεργίας, με περιοδείες και συνελεύσεις, ενώ έχει ήδη αποφασίσει πως η απεργιακή του συγκέντρωση στις 20/7 θα γίνει στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Ρόδο, τη συνεδρίαση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ζητούν οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) συνδικαλιστές. Η ΔΑΣ επισημαίνει την επίθεση στα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, την επέκταση των «δουλεμπορικών» συνεργείων και τη μετατροπή της Συλλογικής Σύμβασης σε κενό γράμμα, καλώντας την πλειοψηφία να ορίσει συνεδρίαση του ΔΣ με θέμα την απεργία.

Στο μεταξύ, τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επικρατούν στο ξενοδοχείο «Aegean Breeze» (πρώην «Νautika») καταγγέλλει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ: Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα από την περσινή χρονιά και παραμένει άγνωστο πότε θα καταβληθούν. Επικρατούν συνθήκες εντατικοποίησης. Για παράδειγμα, στο εστιατόριο, οι ελάχιστοι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται μέσω «δουλεμπορικού», δουλεύουν για 12 ώρες τη μέρα, αφού η πληρότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο». Στην κουζίνα, κάτω από την πίεση της δουλειάς, γίνονται συνέχεια εργατικά «ατυχήματα». Οι καμαριέρες καθαρίζουν 25 - 30 δωμάτια, ενώ στην υποδοχή υπάρχει μόλις ένα άτομο ανά βάρδια για όλα τα καθήκοντα (υποδοχή, γκρουμ κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ