Πέμπτη 13 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Πολύμορφες δράσεις για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα

Συνεντεύξεις Τύπου έδωσαν χτες τα κλαδικά συνδικάτα Αττικής και Θεσσαλονίκης - Κλιμακώνονται οι προετοιμασίες μέσα στους χώρους δουλειάς

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής έξω από το υπουργείο Τουρισμού
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής έξω από το υπουργείο Τουρισμού
Κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα του Επισιτισμού - Τουρισμού κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις τους, τις εξορμήσεις, τις συσκέψεις και τις συνελεύσεις μέσα σε χώρους δουλειάς, προκειμένου να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο το κάλεσμα για την πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη.

Στην Αττική, η απεργιακή συγκέντρωση στις 20 Ιούλη οργανώνεται από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά στο «Electra Palace»).

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Τα αιτήματα αιχμής της επικείμενης απεργιακής μάχης, όπως παρουσιάστηκαν και από τα δύο κλαδικά συνδικάτα στις συνεντεύξεις Τύπου που έδωσαν χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι τα εξής:

-- Η Συλλογική Σύμβαση να εφαρμόζεται υποχρεωτικά παντού (από τα περίπου 10.000 ξενοδοχεία μόλις τα 90 την εφαρμόζουν).

-- Αξιοπρεπείς μισθοί που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα σε κάθε μαγαζί (μικρό ή μεγάλο).

-- Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους για όλο το διάστημα της ανεργίας (πάνω από το 80% των εργαζομένων του κλάδου είναι εποχικοί).

-- Να εφαρμοστεί το 8ωρο - 5θήμερο - 40ωρο.

-- Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

-- Κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος και απλήρωτος.

Στην Αθήνα

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία την Πέμπτη 20/7 απηύθυνε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες, ακριβώς έξω από το υπουργείο Τουρισμού.

«Ο άτυπος πόλεμος που είναι σε εξέλιξη μέσα στους χώρους δουλειάς, με ατελείωτα ωράρια και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, έχει χιλιάδες θύματα τους κακοπληρωμένους ή και απλήρωτους, ανασφάλιστους, σακατεμένους εργαζόμενους του κλάδου», τόνισε εισηγητικά ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, κάνοντας μάλιστα αναφορά στα σχετικά ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» μπροστά στην απεργία, μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η «βαρβαρότητα που επικρατεί σχεδόν σε όλους τους χώρους εργασίας, που για χρόνια αντιπαλεύουμε (...) έχοντας απέναντί μας τη σκληρή εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα κόμματά της, όλους τους μηχανισμούς που συμβάλλουν να μην ακουστεί τίποτε για το έγκλημα».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με το Συνδικάτο, περί «πληγών στο σώμα του Τουρισμού» από την επικείμενη απεργία, ο Γ. Στεφανάκης αντιπαρέθεσε τις «πληγές» των εργαζομένων από την αντεργατική επίθεση του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου, με τη στήριξη των κυβερνήσεων.

Αναφέρθηκε στις 14 διαφορετικές ελαστικές σχέσεις εργασίας, στο γεγονός ότι είναι όλες κακοπληρωμένες, αφού καταλήγουν οι μισθοί των εργαζομένων του κλάδου να μην ξεπερνούν τα 500 ευρώ, στα ωράρια με αρχή αλλά δίχως τέλος.

«Τα περιστατικά που καταλήγουν καθημερινά στα νοσοκομεία δεν καταγράφονται πουθενά κι από κανένα φορέα», πρόσθεσε, «όσο για αυτούς που είναι ανίκανοι για εργασία είναι τα ανώνυμα θύματα του σύγχρονου Καιάδα της βαρβαρότητας της ανάπτυξής τους. Ούτε τα θανατηφόρα εγκλήματα στους διανομείς το τελευταίο διάστημα είναι τυχαίο φαινόμενο, με τελευταίο το προχτεσινό».

Απευθύνοντας κάλεσμα οργάνωσης στο Συνδικάτο και ενίσχυσης της πάλης του, ο Γ. Στεφανάκης κατέληξε λέγοντας: «Ξέρουμε ότι η επιλογή που κάνουμε δεν είναι η εύκολη. Δεν έχουμε όμως σαν εργαζόμενοι άλλη επιλογή παρά να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπειά μας, για τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας».

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής συνεχίζονται τις επόμενες μέρες, με το εξής πρόγραμμα: Αύριο Παρασκευή θα γίνει κινητοποίηση σε κεντρικό ξενοδοχείο ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα «δουλεμπορικά» συνεργεία. Την Κυριακή 16 Ιούλη, μέρα απεργίας των εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο θα κάνει εξορμήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Την Τρίτη 18 Ιούλη θα γίνει κινητοποίηση σε μεγάλο ξενοδοχείο που δεν εφαρμόζει τη Συλλογική Σύμβαση.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι περιοδείες σε καταστήματα μεγάλων επισιτιστικών αλυσίδων στην περιοχή του Μενιδίου και της Φυλής από το Παράρτημα Δυτικής Αθήνας του Σωματείου Επισιτισμού - Τουρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., η Κλεοπάτρα Βιδάλη, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος, θα περιοδεύσει στο Μενίδι στα καταστήματα «Γρηγόρης», «Goody's», «Everest», «Coffee Island».

Στη Θεσσαλονίκη

Τις συνθήκες εντατικοποίησης και κακοπληρωμένης δουλειάς, που κρύβονται πίσω από τη «βιτρίνα» των «ρεκόρ του Τουρισμού», ανέδειξε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες στη Θεσσαλονίκη.

«Η ανάπτυξή τους», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου, «βασίζεται στις όλο και μεγαλύτερες ελαφρύνσεις που απολαμβάνουν οι μεγαλοξενοδόχοι και άλλοι, την ίδια στιγμή που όλοι μας υποφέρουμε από τη φοροληστεία, την ισοπέδωση της Παιδείας, της Υγείας και μιας σειράς άλλων υποδομών. Βασίζεται στο ότι γίνονται κτήμα τους μια σειρά από βουνά, θάλασσες, λιμάνια και υποδομές, για ένα κομμάτι ψωμί».

Απέναντι στην αντεργατική επίθεση και την ένταση της εκμετάλλευσης, οδηγός της πάλης μας είναι οι σύγχρονες ανάγκες μας, σημείωσε μπροστά στην απεργία του κλάδου στις 20 Ιούλη.

Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής

Παράλληλα με επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, αποφάσεις να προκηρύξουν απεργία για τους εργαζόμενους στον κλάδο έχουν λάβει επίσης τα Εργατικά Κέντρα Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και Λαυρίου.

Επίσης:

-- Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων στην Κω καλεί στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει τη Δευτέρα 17 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, καθώς και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 20 Ιούλη, στις 10.30 π.μ.. στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων (Αρτεμισίας 2).

-- Μετά τη μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αχαΐας, αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία και κινητοποίηση - περιφρούρηση της απεργίας σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

-- Στη Ρόδο, η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί στις 20 Ιούλη σε προσυγκέντρωση στον ΕΟΤ, στις 9 π.μ., και στη συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Κύπρου.

Κάλεσμα της ΟΓΕ για την απεργία

Εικόνες από την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενες του κλάδου φέρνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στην ανακοίνωσή της με την οποία καλεί σε στήριξη της απεργίας στις 20 Ιούλη.

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων, η πραγματική εικόνα είναι: «Μια καμαριέρα να καθαρίζει 20 δωμάτια στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία. Οι κίνδυνοι από την επαφή με τα χημικά, ιδιαίτερα για το γυναικείο οργανισμό. Οι χιλιάδες εργαζόμενες που έχουν μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα υγείας, γιατί δεν υπάρχουν μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς (...) Οι λιποθυμίες εργαζομένων, ιδιαίτερα νέων γυναικών, λόγω των εξαντλητικών ωραρίων στις ξενοδοχειακές μονάδες και τα επισιτιστικά μαγαζιά».

«Τα δικά μας συμφέροντα, οι δικές μας ανάγκες, δεν συναντιούνται πουθενά με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των εφοπλιστών, των μεγαλοξενοδόχων και των επιχειρηματιών του κλάδου, όλων όσοι αυξάνουν τα κέρδη τους από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων», τονίζει η ΟΓΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ