Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η διοίκηση περιορίστηκε στις διαπιστώσεις

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων προτείνει η «Αγωνιστική Ενότητα Βιοτεχνών»

Παρά τις διαπιστώσεις των προβλημάτων και των αρνητικών επιπτώσεων της κυβερνητικής πολιτικής, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης δεν προχώρησε στον καθορισμό ενός πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων του κλάδου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε συνέντευξη Tύπου που δόθηκε με αφορμή την ετήσια Πανελλήνια Σύσκεψη Ομοσπονδιών των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων της χώρας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της ΟΒΣΘ Σ. Ζαχαρέλης κατήγγειλε πως ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποκαλούνται η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας. Και πρόσθεσε «συνεχίζουμε έτσι να βιώνουμε μια καθημερινή και παρατεταμένη κρίση και αγωνία, καθώς σοβαρά προβλήματα των επιχειρήσεών μας ...εξακολουθούν να μας ταλανίζουν και να στέκονται εμπόδια στην επιβίωσή μας».

Παρέθεσε, επίσης, στατιστικά στοιχεία, που δείχνουν με δραματικό τρόπο την κρίση της αγοράς. Το πρώτο επτάμηνο του 2001, υπογράμμισε, είχαμε «138.376 απλήρωτες συναλλαγματικές, που αντιστοιχούν σε 37.597 δισ. δραχμές και 40.205 ακάλυπτες επιταγές, που αντιστοιχούν σε 100.560 δισ. δραχμές. Οι δε πτωχεύσεις έφτασαν σε ποσοστό 44,62 και κατατέθηκαν συνολικά 698 αιτήσεις πτώχευσης».

Η «Αγωνιστική Ενότητα Βιοτεχνών», σε γραπτή δήλωσή της που μοιράστηκε στη συνέντευξη, εκφράζει την άποψη πως «οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία έχουν τη δύναμη να παρακάμψουν τις συμβιβαστικές και συναινετικές τάσεις των ηγεσιών (ΓΣΕΒΕΕ) και να υιοθετηθεί στη Σύσκεψη ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων με τα συγκεκριμένα προβλήματα που χρόνια μαστίζουν τον κλάδο».

Σε δήλωσή του στο «Ρ», μετά το τέλος της συνέντευξης, ο Νίκος Σουγγανίδης, πρόεδρος της ΔΕΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης, τόνισε: «Για μια ακόμα φορά, η διοίκηση της Ομοσπονδίας στάθηκε στις διαπιστώσεις χωρίς να μπει στην ουσία, που είναι το "διά ταύτα". Είναι φανερό ότι δεν παίρνει η ίδια πρωτοβουλία να προτείνει το μόνο σωστό δρόμο, που είναι η ένταση της αγωνιστικής διεκδίκησης λύσεων, αλλά περιμένει να δει τι θα κάνει η ΓΣΕΒΕΕ για να πράξει ανάλογα. Είναι γνωστό, όμως, ότι εκεί κυριαρχούν οι δυνάμεις που θέλουν να μην υπάρχει στην ουσία συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ