Παρασκευή 14 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Συντονισμός δράσης για τα κοινά συμφέροντα των αστικών τάξεων

Motion Team

Στον απόηχο της τέταρτης Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στην Τεργέστη της Ιταλίας, με βασικό στόχο την ένταξή τους στις ευρωατλαντικές δομές (κάποιες χώρες είναι στο ΝΑΤΟ, όπως Αλβανία και Μαυροβούνιο, αλλά καμία στην ΕΕ) και εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών κέντρων στα Βαλκάνια, πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη η Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας.

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας, Αλ. Τσίπρας και Μπ. Μπορίσοφ, εξέφρασαν την αμέριστη στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, ενώ μαζί και με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, δεν έκρυψαν την πρόθεσή τους να επιδιώξουν εμβάθυνση της συνεργασίας και του συντονισμού δράσης τους ώστε να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη για λογαριασμό των αστικών τους τάξεων απ' την προσοχή που η ΕΕ στρέφει στην περιοχή, που μεταφράζεται μεταξύ άλλων και σε πακτωλό χρημάτων για έργα υποδομής και επιχειρηματικά πρότζεκτ.

Θυμίζουμε ότι μπροστά στη Σύνοδο της Τεργέστης είχε ανακοινωθεί, στο πλαίσιο της δημιουργίας της «Κοινής Αγοράς» ή του γερμανικής έμπνευσης «Σχεδίου Μάρσαλ για τα Δυτικά Βαλκάνια», ότι η Κομισιόν αναμενόταν να προχωρήσει σε «νέα χρηματοδότηση για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή».

Ο Αλ. Τσίπρας, στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά το πέρας της τριμερούς, μίλησε για αξιοποίηση των δυνατοτήτων που διανοίγονται και έσπευσε να διαμηνύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των τριών κρατών σε ό,τι αφορά την εμπέδωση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, σε μια περίοδο που «αυξάνονται οι ανησυχίες» και ο «κίνδυνος αποσταθεροποίησης» σε χώρες όπως η ΠΓΔΜ.

Αλλωστε, επέκρινε την «αυξανόμενη επιρροή τρίτων χωρών» δείχνοντας προς τη Ρωσία, πράγμα που λίγο μετά έκανε και ο ομόλογός του της Βουλγαρίας, λέγοντας ότι «μπορούν να μας αγαπούν αλλά όχι να έχουν άμεση επιρροή στα πολιτικά συστήματα» των κρατών της περιοχής.

«Σε αυτήν την περίοδο χρειάζονται συνέργειες, διάλογος, συνεργασία, προσπάθεια να εκκινούμε από κοινή αφετηρία και βάση όσοι μπορούμε και θέλουμε να εργαστούμε για ανάπτυξη, σταθερότητα, προοπτική στην περιοχή» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι θα επιδιωχτεί η αναζωογόνηση της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και στη βάση της εκτίμησης ότι «η ασφάλεια της Ευρώπης περνάει από τα Βαλκάνια».

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι συμφώνησαν για την «ανάγκη ομαλοποίησης των πολιτικών εξελίξεων» και στην έναρξη ενός διαλόγου για «μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, πράγμα που αποτελεί και προϋπόθεση για την ολόπλευρη στήριξή μας στην ενταξιακή προοπτική σε ΕΕ και ΝΑΤΟ».

Ειδικότερα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου εκτίμησε ότι υπάρχουν επενδυτικές «ευκαιρίες», υποδεικνύοντας ξανά την Ενέργεια και τη διασυνδεσιμότητα, ενώ, όπως είπε, συμφωνήθηκε να προχωρήσει ο διασυνδετήριος άξονας φυσικού αερίου IGB και να εξεταστεί η επέκτασή του προς τη Σερβία. Σε ό,τι αφορά στις υποδομές, αναφέρθηκε στο «φιλόδοξο» σχέδιο σύνδεσης του Δούναβη με το Αιγαίο, στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι και στη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας.

Ο Αλ. Βούτσιτς, αφού ευχαρίστησε για τη στήριξη στην ενταξιακή προοπτική της χώρας του στην ΕΕ, δήλωσε έτοιμος για συμμετοχή «σε διάφορα πρότζεκτ που έχουν οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον», επισημαίνοντας πως μαζί οι τρεις χώρες μπορούν να έχουν πολύ σημαντικότερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά προφανώς στην προώθηση των όποιων κοινών στόχων των αστικών τάξεων των τριών χωρών, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι ως παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας έφερε τις χώρες του «Βίσεγκραντ».

Ο Μπ. Μπορίσοφ επέκρινε την καθυστέρηση στην ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, την οποία εξωράισε πλήρως, παρουσιάζοντας μια ιδανική εικόνα των κρατών - μελών της. Δήλωσε αισιόδοξος μετά τη Σύνοδο της Τεργέστης, λόγω της δέσμευσης που, όπως είπε, ανέλαβαν τα ισχυρά κράτη της ΕΕ να στηρίξουν με χρήμα σημαντικά έργα υποδομής στην περιοχή. «Οι τρεις λαοί μαζί είμαστε δέκα φορές πιο δυνατοί, δημιουργούμε οικονομικές προοπτικές ώστε και οι άλλοι στα Δυτικά Βαλκάνια να έχουν ενδιαφέρον να αναπτυχθούν», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ