Τρίτη 25 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε πλήρη εξέλιξη το μπαράζ αντιλαϊκών νομοσχεδίων

Με τη συζήτηση τριών ακόμα νομοσχεδίων στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τη «φάμπρικα» νομοθετημάτων που έχει «στήσει» κατακαλόκαιρο προκειμένου να «τακτοποιήσει» εκκρεμότητες που αξιώνουν κεφάλαιο και δανειστές. Τα τρία νομοσχέδια αφορούν στην αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ, φορολογικές ρυθμίσεις και την παραπέρα προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, όλα με μπούσουλα την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής. Η συζήτησή του ξεκίνησε χτες το μεσημέρι στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ενώ οι άξονές του φαίνονται από τον τίτλο του. Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας στην Επιτροπή, «το νομοσχέδιο είναι απολύτως ενταγμένο στη διαδικασία αναμόρφωσης του χώρου των ΜΜΕ, αναδιανομής της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα "τζάκια", που φιλοδοξούν να μπουν σε αυτήν την αγορά. Η κυβέρνηση ευνοεί, υπηρετεί αυτή την αναδιανομή, προσδοκώντας να διαμορφωθεί ένα πιο φιλικό για αυτήν τοπίο, κάτι το οποίο κάνανε άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν». Παράλληλα, οι διατάξεις του «ευνοούν τις συμπράξεις στο χώρο των ΜΜΕ και συνολικά της παραγωγής οπτικοακουστικού έργου».

Αναφερόμενος στο πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου, που αφορά τον διαφημιστικό χρόνο, σημείωσε ότι η αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ περνάει μέσα και από την κατανομή της «πίτας της διαφημιστικής αγοράς». «Στην ουσία η κυβέρνηση διαμορφώνει μια πλατφόρμα με ρόλο στην τιμολόγηση του τηλεοπτικού χρόνου, θέτοντας κανόνες που ευνοούν στην ουσία την εισαγωγή νέων παικτών στην αγορά». Πρόσθεσε πως «είναι μια κρατική ρύθμιση σε έναν τομέα αγοραπωλησίας μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων».

Αναφορά έκανε και στο κεφάλαιο Δ' για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου σχετικού με την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις, σημειώνοντας: «Βοηθάει ουσιαστικά τις μεγάλες εταιρείες και τις ευρωπαϊκές συμπαραγωγές να επενδύσουν κι αυτό το κάνει μέσω ενός συστήματος μοριοδότησης, της οποίας τα κριτήρια είναι καθαρά οικονομικά και σε βάρος των πολιτιστικών και καλλιτεχνικών κριτηρίων».

Η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα επιφυλάχτηκαν, ενώ με αφορμή την παρέμβαση της κυβέρνησης στο διαφημιστικό τοπίο, βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν λόγο περί «σοβιετίας» και να χύσουν το αντικομμουνιστικό τους δηλητήριο, όπως η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή. Απαντώντας ο Χρ. Κατσώτης αποκάλυψε ότι πρόκειται για κριτική από τη σκοπιά τμημάτων του κεφαλαίου, ενώ χαρακτήρισε τα περί «σοβιετίας», «κοτσάνες» καθώς «στο σοσιαλισμό δεν υπήρχε ούτε θα υπάρχει ο παρασιτισμός της διαφήμισης, όπως είναι σήμερα, δηλαδή η σπατάλη πόρων και εργατικού δυναμικού για χάρη του ανταγωνισμού».

Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Το απόγευμα αναμενόταν να ξεκινήσει η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις». Διευθετεί «εκκρεμότητες», όπως «μεταξύ άλλων (...) την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας, και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής...», ανάμεσα στις πολυεθνικές, μέτρα που, με δεδομένα τα διάφορα απόρρητα υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων και τα προνόμιά τους, πάντα καταλήγουν σε νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Προβλέπει ακόμα την κύρωση του Συνυποσχετικού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και εφοπλιστών, με την οποία παρατείνεται για έναν ακόμα χρόνο η προκλητική «οικειοθελής» φορολόγηση των εφοπλιστών με ποσά που το εφοπλιστικό κεφάλαιο βγάζει σε μια μέρα κ.ά.

Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Για τις 6 χτες το απόγευμα είχε καθοριστεί επίσης η έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Συνοπτικά με το νομοσχέδιο συνεχίζεται να εξαρτάται η επιβίωση και λειτουργία των ΑΕΙ και των ΤΕΙ από την πώληση προγραμμάτων με τέλη ή δίδακτρα, καθώς και από το άνοιγμα νέων πεδίων δράσης (προγράμματα διά βίου μάθησης κ.ά.). Περνούν και με τη θεσμική βούλα οι 3 κύκλοι σπουδών, τα μονοετή και διετή προγράμματα σπουδών, τα προγράμματα κατάρτισης - διά βίου εκμετάλλευσης, δηλαδή πτυχία πολλών ταχυτήτων, προορισμένα για τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ως εισιτήρια για την ανεργία και την επανακατάρτιση. Θεσμοθετούνται επίσημα τα δίδακτρα, με τη μορφή τελών φοίτησης στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Προωθείται η παραπέρα σύνδεση «των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις» με τα «Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας (ΑΣΑΕΕ)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ