Τρίτη 25 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Περίπλοκη κατάσταση» με χοντρά παζάρια

Ο σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη

Copyright 2017 The Associated

Ο σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«

Η κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό είναι περίπλοκη» δήλωσε χτες ο μέχρι σήμερα ειδικός αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο Αϊντε βρέθηκε στη Λευκωσία για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση χωρίς κατάληξη της Διάσκεψης για το Κυπριακό που έγινε στην Ελβετία, και το απόγευμα είχε προγραμματιστεί χωριστή συνάντησή του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Στις πρωινές του δηλώσεις, ο Αϊντε ανέφερε επίσης ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια» να συγκεραστούν οι απόψεις των πλευρών «για επανασυγκόλληση της διαδικασίας», προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι δύσκολο. Χαρακτήρισε πολύ ανοιχτή και εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Κύπριο ηγέτη και υποστήριξε ότι η πρόσφατη Διάσκεψη αποτέλεσε «τροφή για σκέψη» για όλους τους εμπλεκόμενους.

Τέλος, ο Αϊντε επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές στη Νορβηγία, ενώ ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να προετοιμάσει τον διάδοχό του.

Διαβήματα και έντονες διεργασίες

Στο μεταξύ, ενδεικτικές των έντονων διεργασιών είναι όλες οι συνεντεύξεις και επισημάνσεις που «μοιράζουν» δεξιά και αριστερά βασικοί πρωταγωνιστές των συνομιλιών για την Κύπρο, απομονώνοντας πλευρές των ανταγωνισμών που βολεύουν τη μία ή την άλλη πλευρά του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αϊντε υποστήριξε, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ότι στο επίμαχο πολύωρο δείπνο της 6ης Ιούλη (μετά το οποίο ανακοινώθηκε η μη κατάληξη της Διάσκεψης) «υπήρχε επιδείνωση της εμπιστοσύνης. Το κλίμα, ο τόνος, ο τρόπος που μιλούσαν οι άνθρωποι μεταξύ τους και για τους άλλους, δεν ταίριαζε σε ανθρώπους που επρόκειτο να ενωθούν». Μίλησε για «μια συλλογική αποτυχία» που «συμπεριλαμβάνει όλους όσοι ήταν εκεί», ενώ μεταξύ άλλων προσπάθησε ουσιαστικά να δικαιολογήσει την τουρκική επιμονή για διατήρηση τουρκικών στρατευμάτων και «παρεμβατικών δικαιωμάτων».

Χτες, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία προχώρησαν σε διαβήματα για τις δηλώσεις του Αϊντε. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε για «αυστηρότατο διάβημα» και είπε ότι «αν συνεχιστούν αναφορές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλη των επιλογών από το να δοθούν δημόσια τα πρακτικά για τα όσα έγιναν στο Κρανς Μοντάνα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρει πως «ο κ. Αϊντε προβαίνει σε δηλώσεις ως κάποιος που έχει πρόθεση να παραιτηθεί από μεσολαβητής του ΟΗΕ, ενόψει της, ως φαίνεται, πιο ικανοποιητικής θέσης του εκπροσώπου Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης...».

Ζητούμενο οι όροι στο αλισβερίσι

Βεβαίως, όλη η συζήτηση για το «ναυάγιο» στην Ελβετία ενισχύει το ίδιο ακριβώς πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνονται οι συνθήκες για τη συνέχιση του παζαριού, παράλληλα - μην ξεχνάμε - με εξελίξεις και σε άλλα πεδία, πολύ πιο κρίσιμα: Αφενός αυτό των επενδυτικών σχεδιασμών ισχυρών ενεργειακών κολοσσών όπως οι «ΕΝΙ» - «Total» (για λογαριασμό των οποίων έχει φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella»), αφετέρου το ευρύτερο πεδίο γεωπολιτικών ανακατατάξεων και σχεδιασμών που αφορά την «ασφάλεια» όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής.

Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εμφανιστεί ότι δεν διαπραγματεύεται για τίποτα την κατοχή της Κύπρου είναι μέρος γενικότερων επιδιώξεων να επιταχυνθούν «εναλλακτικοί» σχεδιασμοί, από τους οποίους το ντόπιο κεφάλαιο προσδοκά τη γεωστρατηγική αναβάθμισή του μέσα από γενικότερες αντιλαϊκές «κόντρες». Επίσης, είναι τουλάχιστον προκλητικό από τη μία να μοιράζεται «κατανόηση» στις αγωνίες του κυπριακού λαού για την πατρίδα του και κατηγορίες κατά του εισβολέα και από την άλλη να μοιράζονται και υποσχέσεις για τα «οφέλη» της συμμετοχής σε λυκοσυμμαχίες όπως η ΕΕ, που στρώνουν το έδαφος σταθερά για θανάσιμες περιπέτειες σε βάρος των λαών όλης της περιοχής.

Χαρακτηριστικές της προθυμίας της Αθήνας να πρωτοστατήσει στο αντιλαϊκό αλισβερίσι και το επόμενο διάστημα είναι οι επισημάνσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά. Μιλώντας σε ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, υπογράμμισε ότι «η Διάσκεψη της Ελβετίας δεν ήταν καλά προετοιμασμένη από τον Αϊντε. Αντίθετα εμείς, όπως και η Δημοκρατία της Κύπρου, ήμασταν προετοιμασμένοι, παραγωγικοί και συνετοί». Εμφάνισε και πάλι ως δημιουργική εναλλακτική το «Σύμφωνο φιλίας Τουρκίας, Κύπρου και Ελλάδας», τονίζοντας μάλιστα ότι η τελευταία Διάσκεψη «είναι η κοινή μας προίκα, με την οποία θα πορευτούμε σε επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης», και δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει και πάλι πόσο θα συνεχίσει να αξιοποιείται το πολυεπίπεδο παζάρι Τουρκίας - ΕΕ, αναφέροντας π.χ. ότι «πρέπει να συμβάλουμε στην υλοποίηση της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ - Τουρκίας», αλλά και ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνδεθεί ακόμα περισσότερο με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Ολα δείχνουν λοιπόν ότι το αλισβερίσι θα συνεχιστεί έντονο το αμέσως επόμενο διάστημα, πάνω στη βάση που «χτίστηκε» στη Διάσκεψη. Ενδεικτική είναι η αναφορά του Αϊντε σε «συμφωνία - πακέτο» (που θα μπορούσε να είχε καταληχθεί) με έξι στρατηγικά θέματα, την αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεων από έναν μηχανισμό εφαρμογής, το μέλλον των τουρκικών στρατευμάτων, την εκ περιτροπής προεδρία, το μέλλον μιας «ιδιαίτερης τοποθεσίας» (τη Μόρφου μάλλον), το Περιουσιακό και την ισοδύναμη ή ειδική μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο.

Τέλος, είναι ενδεικτικό ότι στη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ («ειρηνευτική δύναμη» του ΟΗΕ στην Κύπρο) εκφράστηκαν διαφωνίες και τυπικά η παράτασή της δεν έχει λήξει ακόμα. Η σχετική συζήτηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ