Τρίτη 25 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Νέος γύρος αντιπαράθεσης με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη

Ανακυκλώνεται με κάθε αφορμή η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης με επίκεντρο τη Δικαιοσύνη, που απ' τη μια αντανακλά αντιθέσεις και ανταγωνισμούς εχθρικούς προς τα λαϊκά συμφέροντα, απ' την άλλη συμβάλλει στο να αποπροσανατολίζεται ο λαός απ' τα κρίσιμα για τη ζωή του ζητήματα, όπου και καταγράφεται στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento», με το οποίο κατηγορείται ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου για εμπλοκή σε υποθέσεις που αφορούν από «δωροδοκίες για την υπόθεση των υποβρυχίων μέχρι αποφυλάκιση εμπόρου ναρκωτικών», ανέφερε: «Εάν ισχύουν όλα αυτά, τότε είναι πλέον ολοφάνερο πως αυτό που επιθυμεί η ΝΔ είναι μια Δικαιοσύνη απαλλαγμένη από τον κοινωνικό έλεγχο, πρόθυμη να εξυπηρετήσει, με το αζημίωτο, τη διαπλοκή».

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), απαντώντας σε νέες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, με αφορμή αυτή τη φορά τη στοχοποίηση, όπως σημειώνει, του Α' αντιπροέδρου της Ενωσης, εξέδωσε ανακοίνωση. Οι δικαστικοί κάνουν λόγο για «συστηματική προσπάθεια πλήρους υποταγής και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης», για «να λειτουργεί ως κυβερνητικός μηχανισμός». Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί «το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για τις εξελίξεις στην Πολωνία έχει εκδοθεί ήδη αίτημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικαστών στον Πρόεδρο της χώρας και υπάρχει μεγάλο κύμα διεθνών αντιδράσεων». Τέλος, επισημαίνεται από την ΕΔΕ ότι οι δικαστικοί διαμηνύουν «στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους» ότι η Ενωση «θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα».

Στην ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το Μαξίμου απάντησε ότι «ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου Τύπου της ΝΔ» και πως «η ίδια η ΝΔ όμως και ιδιαίτερα ο κος Μητσοτάκης οφείλουν να απαντήσουν ευθέως για τον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη: Εδωσε ο κύριος Αθανασίου χάρη σε έμπορο κοκαΐνης; Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη συνεργάτες του μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό;».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, έκανε λόγο για «απροκάλυπτη υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σημείωσε: «Η κυβέρνηση διολισθαίνει σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές (...) Ολο αυτό τον καιρό παρακολουθούμε την επιχείρηση ελέγχου και κατασυκοφάντησης της Δικαιοσύνης, την υπονόμευση των ανεξάρτητων αρχών, τις άθλιες μεθοδεύσεις για τον έλεγχο της ενημέρωσης». Από το Ποτάμι σημειώνουν ότι όσα καταγγέλλονται από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων «δείχνουν τη λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού με βάση κυβερνητικό σχέδιο».

Παρέμβαση του προέδρου του ΣτΕ

Παρέμβαση για «να μπει ένα τέλος στην απαράδεκτη και στείρα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης» έκανε χτες με δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου. Εκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της», καλώντας «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν την δέουσα αυτοσυγκράτηση πριν η ιδιαίτερα σοβαρή αυτή θεσμική κρίση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις αυτές και οδήγησε στην θλιβερή αυτή αντιπαράθεση λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή». Τόνισε ότι το Σύνταγμα «καθορίζει με σαφήνεια τον διακριτό ρόλο και τα όρια της δράσεως μιας εκάστης των τριών λειτουργιών της Πολιτείας, τα όργανα των οποίων οφείλουν να περιορίζονται αυστηρά και μόνον στον θεσμικό ρόλο που τους επιφυλάσσει το ίδιο το Σύνταγμα».

Επίσης, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης «προϋποθέτει την συμπαράταξη όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων», προσθέτοντας ότι αποτελεί «πρωταρχικό καθήκον όλων μας η ενίσχυση των βασικών θεσμών του κράτους, που στηρίζουν και εκφράζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα...».

Να μην παρασυρθεί ο λαός απ' τον άγονο καβγά

Σε άρθρο του για την αντιπαράθεση για τα ζητήματα της Δικαιοσύνης, που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα «Real News», ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η αντιπαράθεση αυτή αντανακλά τη διαπάλη για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης από τα αστικά κόμματα, και συμπληρώνει: «Αντανακλά, όμως, και τους σφοδρότατους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους για τον έλεγχο κλάδων της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα τον έλεγχο των ΜΜΕ, έντυπων και ηλεκτρονικών. Ανταγωνισμοί που εμπλέκονται και με τις γενικότερες εξελίξεις κι αντιθέσεις που εκδηλώνονται στην ευρύτερη περιοχή».

Προσθέτοντας ότι η αντιπαράθεση αυτή είναι αποπροσανατολιστική για το λαό, ο Ν. Καραθανασόπουλος τονίζει ότι «όσο περισσότερο ταυτίζεται η κυβέρνηση στις στρατηγικές επιλογές με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόσο θα οξύνεται ο δικομματικός καβγάς για τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας. Αλλά και μια αντιπαράθεση βολική, καθώς δίνει τη δυνατότητα στο μεν ΣΥΡΙΖΑ να αναζητά άλλοθι για την αντιλαϊκή του πολιτική, εμφανιζόμενος ως δήθεν θύμα κέντρων του κατεστημένου, στη δε ΝΔ να εμφανίζεται ως αντίπαλος πρακτικών στο χώρο της Δικαιοσύνης, που ακολούθησε και η ίδια κατά κόρον στο παρελθόν.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι ο λαός να μην παρασυρθεί απ' αυτόν τον άγονο καβγά, που σε τελική ανάλυση επιχειρεί να κρύψει και τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα, αλλά και τις αιτίες που τα προκαλούν. Να τα αποδώσει μόνο σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης κι όχι στον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που υπηρετούν και οι μεν και οι δε. Πείρα υπάρχει άλλωστε. Παλιότερα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σφάζονταν για παρόμοια ζητήματα. Τώρα στη θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρα υπουργού Δικαιοσύνης - δικαστών (2017-12-12 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι αντιπαραθέσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης (2016-12-13 00:00:00.0)
Κόντρες στη Δικαιοσύνη στο φόντο σκληρού επιχειρηματικού πολέμου (2016-10-23 00:00:00.0)
Υποκριτικές οι εκατέρωθεν κορόνες από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης (2016-10-07 00:00:00.0)
Παραιτήθηκαν από την Ενωση Δικαστών δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ (2016-10-06 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ψαλιδίζει αρμοδιότητες του ΣτΕ (2001-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ