Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επικίνδυνη απόφαση ενάντια στη συνδικαλιστική δράση

Την απόλυση συνδικαλίστριας που έγινε το 2013 από την εταιρεία «Εστιατόρια - Ζαχαροπλαστεία - Εμπορικές Επιχειρήσεις Τεμπών ΑΕ» («Goody's»), μαζί με τις απολύσεις άλλων εργαζομένων, επικύρωσε σε δεύτερο βαθμό το μονομελές Εφετείο Λάρισας. Μάλιστα, επικυρώνοντας τη σχετική απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας, το Εφετείο υποστηρίζει πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της εργοδοσίας να λαμβάνει συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις, ενώ υποχρεώνει την εργαζόμενη να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα!

Ως απαράδεκτη και επικίνδυνη χαρακτηρίζει την απόφαση του Εφετείου το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Λάρισας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτή εκδόθηκε την παραμονή της πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στις 20 Ιούλη. Καταγγέλλει πως η δικαστική απόφαση καταργεί στην πράξη «την προστασία των εκλεγμένων συνδικαλιστών, με βάση το νόμο 1264/82, που με σαφήνεια προβλέπει την προστασία των συνδικαλιστών από την απόλυση, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνα μονοπάτια».

Θυμίζοντας το ιστορικό της υπόθεσης, το Συνδικάτο σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία (ανήκει στη «Vivartia», μεγάλο ποσοστό της οποία πλέον κατέχει η «Marfin Investment Group») το 2013 απέλυσε 13 εργαζομένους στη Λάρισα, μεταξύ αυτών και την ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου, επειδή αρνήθηκαν να δεχτούν μειώσεις μισθών ή αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας τους με χειρότερους όρους.

Η εργαζόμενη προσέφυγε τότε δικαστικά για την ακύρωση της απόλυσης, «η οποία ήταν πέρα για πέρα παράνομη, όπως ήταν και των άλλων εργαζομένων», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει ακόμη ότι «παρά τη σαφήνεια του Ν. 1264/82, που απαγορεύει την απόλυση συνδικαλιστή, εκτός από περιπτώσεις που έχει παραπεμφθεί στην επιτροπή του άρθρου 15, με την κατηγορία της βιαιοπραγίας, εξύβρισης ή κλοπής εναντίον του εργοδότη, το μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας απέρριψε την αγωγή της συνδικαλίστριας και θεώρησε ότι καλώς η επιχείρηση την απέλυσε, για οικονομικούς λόγους, κάτι που δεν προβλέπεται από πουθενά. Την περασμένη βδομάδα, και μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το μονομελές Εφετείο Λάρισας επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, αποδεχόμενο την παράνομη ενέργεια της επιχείρησης ως νόμιμη, θεωρώντας μάλιστα στην απόφαση "αναφαίρετο δικαίωμα της εργοδοσίας να λαμβάνει συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις". Δηλαδή να μειώνει μισθούς, ωράρια, να διατηρεί ατομικές συμβάσεις με απαράδεκτους για τη ζωή των εργαζομένων όρους, να απολύει για τα κέρδη της».

Οπως υπογραμμίζει το κλαδικό Συνδικάτο, «η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων απαράδεκτων δικαστικών αποφάσεων σε βάρος των εργαζομένων και της συνδικαλιστικής δράσης τους. Ερχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, πέρα από τους νόμους που μειώνουν μισθούς, συντάξεις, διαλύουν τις ΣΣΕ, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προωθεί παράλληλα για λογαριασμό των εργοδοτών τις ομαδικές απολύσεις και αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος του δικαιώματος στην απεργία, επαναφορά του λοκ-άουτ, γενικότερα στη συνδικαλιστική δράση. Η νομοθεσία, με ευθύνη και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, γίνεται ακόμα πιο αντεργατική».

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να μη νομιμοποιήσουν τέτοιου είδους αποφάσεις, να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο και να αγωνιστούν για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ