Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Εφοπλιστές - κυβέρνηση επιδιώκουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων

Τις ευθύνες των εφοπλιστών και των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για το χτεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ΠΝΟ - ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην ακτοπλοΐα, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την «αδιαλλαξία και τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα των εφοπλιστών σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών».

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων κατήγγειλαν στη συνάντηση ότι «οι εφοπλιστές με τη κάλυψη του υπουργείου Ναυτιλίας παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των επιβατηγών πλοίων, των οργανικών συνθέσεων και την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, έχουν δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας, δουλειά 14 - 16 ώρες τη μέρα, χωρίς ανάπαυση, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Την ίδια ώρα, στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, απαγορευτικές για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται με κρατικές επιδοτήσεις, που μόνο για το 2017 ανέρχονται στα 90 εκατ. ευρώ. Η ανεργία σπάει κόκαλα στους ναυτεργάτες».

Τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι εφοπλιστές και κυβέρνηση, έχοντας τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, «επιδιώκουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, επιχειρησιακές - ατομικές συμβάσεις, ιδιωτική ασφάλιση, ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, για την αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Με βάση αυτήν την κατεύθυνση, τονίζουν τα σωματεία, οργανώνεται την Παρασκευή 28/7 «συνάντηση της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας και τον υφυπουργό Εργασίας, χωρίς καμία έγγραφη αναφορά από πλευράς της κυβέρνησης στα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών», και ενώ προετοιμάζονται τα νομοσχέδια στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης» για τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο.

«Είναι προφανές», επισημαίνεται, «ότι εφοπλιστές, κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί τους στην ΠΝΟ προκλητικά επιδιώκουν να "αγοράσουν χρόνο" προκειμένου να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας σε όλα τα πλοία».

Στη βάση των παραπάνω, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία απαιτούν να συνεδριάσει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ «για λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση», πανελλαδική, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Καλούν τους ναυτεργάτες «σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση να απαντήσουμε με οργάνωση και αγώνα στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, για την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ