Παρασκευή 28 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τιμή στους ΕΛΑΣίτες που έδωσαν τη μάχη της Αμφιλοχίας

Σε εκδήλωση της ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ μίλησε ο Ν. Μωραΐτης, βουλευτής του Κόμματος

Τη διήμερη επιθετική και νικηφόρα μάχη της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών, που δόθηκε στις 12 - 13 Ιούλη του 1944, τίμησαν με εκδήλωσή τους η ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και τα τοπικά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 23 Ιούλη, στην κεντρική πλατεία Αμφιλοχίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο με θέμα τη δράση του θρυλικού ΕΛΑΣ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπου έγινε ειδική αναφορά σε γεγονότα - «σταθμούς» της εποχής εκείνης: Στην επίθεση στο σταθμό Αιτωλικού, στη μάχη της Γουρίτσας, στη μάχη της Αμφιλοχίας, στις μαζικές εκτελέσεις της Μεγάλης Παρασκευής του 1944 στο Αγρίνιο, στην ομαδική εκτέλεση 59 αγωνιστών στα Καλύβια και στην εκτέλεση της Μαρίας Δημάδη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε στην εποποιία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στη συμβολή της μάχης που δόθηκε στην Αμφιλοχία. Οπως είπε, «κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των Γερμανών στην Πίνδο (3 - 22 Ιούλη του 1944), η 8η Μεραρχία του ΕΛΑΣ, εκμεταλλευόμενη την αραίωση της εχθρικής διάταξης στην περιοχή Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς, αποφάσισε την άμεση εφαρμογή σχεδίου επιχείρησης κατάληψης της Αμφιλοχίας. Το σχέδιο είχε εκπονηθεί έπειτα από διαταγή και οδηγίες του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Η επιχείρηση άρχισε με ταυτόχρονες επιθετικές ενέργειες κατά της Αμφιλοχίας και των γειτονικών γερμανικών φρουρών στο Μοναστηράκι, Ρίβιο, Κρίκελο κ.ά. Το σχέδιο της επιχείρησης εκτελέστηκε με μεγάλη επιτυχία. Υστερα από σκληρότατο αγώνα, που πήρε τη μορφή οδομαχιών, η αντίσταση του εχθρού κάμφθηκε. Ο ΕΛΑΣ κυριάρχησε στην πόλη».

Ο Ν. Μωραΐτης μίλησε στην εκδήλωση
Ο Ν. Μωραΐτης μίλησε στην εκδήλωση
Αναφερόμενος στη σύγχρονη πάλη, ο Ν. Μωραΐτης στάθηκε στην αντικομμουνιστική εκστρατεία των ιμπεριαλιστικών κέντρων που επιχειρούν να σβήσουν την προσφορά του Κομμουνιστικού Κινήματος και να κρύψουν τις κατακτήσεις του σοσιαλιστικού συστήματος.

Οπως είπε, «η αντοχή και ικανότητα του ΚΚΕ ως Κόμματος παντός καιρού είναι προϋπόθεση για να αναδειχθούν όλες οι αρετές της εργατικής τάξης ως τάξης απελευθερώτριας από την εκμετάλλευση, την κρίση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μαζί με τους συμμάχους της.

Γι' αυτό, βαδίζοντας προς τα 100 χρόνια του, το Κόμμα έχει θέσει ως στόχο και επιδιώκει να ενισχυθεί η ικανότητά του σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε χώρο και κλάδο εργασίας, σε κάθε πόλη και χωριό, ώστε να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη αγώνων διεκδίκησης, χωρίς να αποσπά αυτή τη δράση από τη ζύμωση και πάλη για την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, την κατάργηση των εκμεταλλευτικών κοινωνικών σχέσεων. Να συνδέει κάθε οικονομικό και πολιτικό αγώνα και κάτω από οποιονδήποτε συσχετισμό με το κύριο πολιτικό καθήκον, την πάλη για την επαναστατική εργατική εξουσία. Να αποκρούει την αντικομμουνιστική επίθεση και να επαγρυπνεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ