Παρασκευή 28 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Αμερικανοί αξιωματούχοι σε νέα «επιθεώρηση» της διμερούς «συνεργασίας»

Από τη χτεσινη συνάντηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινη συνάντηση
Συνεχίζοντας το πήγαινε - έλα Αμερικανών αξιωματούχων στην Αθήνα, για συνεννοήσεις με στελέχη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πάνω σε κοινά σχέδια, χτες βρέθηκε στην πρωτεύουσα και επισκέφτηκε το υπουργείο Αμυνας, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Δ. Βίτσα, ο αν. βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τόμας Γκόφους, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης (με τον οποίο ο ο Γκόφους είχε και ξεχωριστή, διμερή συνάντηση, ενώ και ο Ελληνας αρχηγός ήταν πρόσφατα στις ΗΠΑ για επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του) και ο - πάντα παρών - πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Επισήμως, αντικείμενο της συνάντησης ήταν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Κάτι που σημαίνει, παραπέρα διεύρυνση της διμερούς στρατιωτικής «συνεργασίας», μέσα από κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, και το κυριότερο ίσως, μέσα από συνεχή παροχή υποστήριξης στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, με μια σειρά υποδομές και με μέσα. Π.χ.:

-- Τη χρήση και παραπέρα αναβάθμιση της αεροναυτικής αμερικανικής βάσης στη Σούδα, την «κορωνίδα» της μεταξύ τους στρατιωτικής συνεργασίας, για την οποία λέγεται ότι σε αντίθεση με τη μέχρι τώρα ετήσια ανανέωση της σύμβασης χρήσης της, Αθήνα και Ουάσιγκτον αναζητούν φόρμουλα παράτασης της σύμβασης για 5, 8 ή ακόμα και 10 χρόνια, ώστε να «λυθούν» τα χέρια των ΗΠΑ για να «επενδύσουν» πιο μακροπρόθεσμα στην περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων της, που έτσι και αλλιώς θεωρείται μοναδική σε ό,τι αφορά τις δυνατότητές της στον εφοδιασμό, τη συντήρηση και την επισκευή αμερικανικών πολεμικών πλοίων, από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

-- Τη χρήση από τους Αμερικανούς και άλλων αεροπορικών βάσεων, όπως στο Καστέλλι Ηρακλείου, την Καλαμάτα, το Ακτιο ή τη Λάρισα, μεταφέροντας εκεί «drones» ή και μαχητικά αεροσκάφη τους.

-- Τη συνοδεία από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αεροπλανοφόρων που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, απελευθερώνοντας έτσι από τέτοια αποστολή άλλα αμερικανικά πολεμικά πλοία συνοδείας και προστασίας του αεροπλανοφόρου, ώστε να ξανοιχτούν σε άλλα μέτωπα.

-- Την παραχώρηση από τους Αμερικανούς μεταχειρισμένου στρατιωτικού υλικού, όπως αεροσκαφών και πλοίων, την αναβάθμιση υπάρχοντος εξοπλισμού ή την προμήθεια νέου σε καλύτερες τιμές, προκειμένου η Ελλάδα να παίξει ακόμα πιο ενεργά το ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στον οριζόντιο άξονα Μάλτα - Κρήτη - Κύπρος - Σουέζ και τον κάθετο Λιβυκό Πέλαγος - Βουλγαρία - Ρουμανία, μπλέκοντας βαθύτερα το λαό σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ