Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Εν λευκώ» παραδίδει τις κατασκηνώσεις ο Δήμος Αθήνας

Την «εν λευκώ» παράδοση του χώρου των παιδικών κατασκηνώσεων του Αγ. Ανδρέα στην Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προκειμένου να το εκμεταλλευτεί αναλόγως, και την κατ' αρχήν επιφύλαξή του να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις διαφημίσεις και τις συμπολιτείες, εξέφρασε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων κατά την προχτεσινή έκτακτη συνεδρίασή του.

Το θέμα της παραχώρησης των παιδικών κατασκηνώσεων του Αγ. Ανδρέα είχε έρθει και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, αλλά, κατόπιν πρότασης της αντιπολίτευσης αλλά και μελών που εκλέχτηκαν με το συνδυασμό του Δ. Αβραμόπουλου, αποφασίστηκε να συζητηθεί - λόγω της εξαιρετικής σημασίας του - στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Η δημοτική αρχή, με κύριο επιχείρημα ότι αφορά την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την κατ' αρχήν παραχώρηση του χώρου και σε ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα... συζητηθούν οι όροι της. Δηλαδή, δίνουν «εν λευκώ» το δικαίωμα στην Επιτροπή του 2004 να αξιοποιήσει το χώρο για δημοσιογραφικό χωριό, παρά το γεγονός ότι έμεινε σε εκκρεμότητα η κατασκηνωτική περίοδος της χρονιάς εκείνης και όπως τόνισε η «Συμπαράταξη» οι καινούριες εγκαταστάσεις θα είναι μόνιμες και θα αλλάξουν οριστικά το χαρακτήρα των κατασκηνώσεων. Την παραπάνω απόφαση καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και απείχε η Α. Φιλίνη, αν και στην τοποθέτησή της εμφανίστηκε σύμφωνη με την πλειοψηφία.

Εκτός αυτού, η διοίκηση του δήμου δεν έφερε προς συζήτηση - όπως είχε ζητήσει και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» - τους συνολικούς σχεδιασμούς παρεμβάσεων στην πρωτεύουσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ετσι, εκείνο το οποίο επιχειρείται - με την έμμεση υποστήριξη της διοίκησης του δήμου - είναι να περάσουν αποσπασματικά τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης. Οπως σημείωσε και ο Στ. Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», «το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης φαίνεται στο "νομοσχέδιο σκούπα" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου βρίσκεται και σε ειδικό άρθρο και το θέμα των κατασκηνώσεων του Αγ. Ανδρέα. Σε αυτό βρίσκονται θέματα που θα έχουν άμεσες και αρνητικές συνέπειες για όλους τους πολίτες του Λεκανοπεδίου».

Στην ίδια συνεδρίαση, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασε την κατ' αρχήν επιφύλαξή της να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου για τις συμπολιτείες και τις αφίσες, με το σκεπτικό ότι εκείνη την ημέρα ολοκληρωνόταν η συζήτηση στη Βουλή. Ωστόσο, όλοι οι σύμβουλοι - πλην της παράταξης της Μ. Δαμανάκη και του Π. Ζυγούρη - φάνηκαν αντίθετοι με τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου. Από την άλλη, η «Συμπαράταξη», η παράταξη του Δ. Μπέη, η Α. Φιλίνη και η Φ. Πιπιλή από την παράταξη του Δ. Αβραμόπουλου επισήμαναν την αντιδημοκρατικότητα του νομοσχεδίου που εξομοιώνει την πολιτική αφίσα με την εμπορική διαφήμιση.

Ετσι, κατόπιν συζήτησης, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου απέφυγε επιμελώς να καταδικάσει το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο. Απλά, αρκέστηκε να κάνει τη γενική παρατήρηση ότι επιφυλάσσεται με κάθε νόμιμο μέσο να ανατρέψει τις δυσμενείς και αντισυνταγματικές διατάξεις για το δήμο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ