Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Εν μέσω κυβερνητικών και αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων

Οπαδοί της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τη Βουλή
Οπαδοί της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τη Βουλή
Εν μέσω συγκεντρώσεων, τόσο από την πλευρά της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας, όσο και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), αναμενόταν χτες να συγκροτηθεί η Συντακτική Συνέλευση που εξελέγη στις 30 Ιούλη, με συμμετοχή του 41,5% του συνολικού εκλογικού σώματος ή 8,1 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, και με τη συντριπτική πλειοψηφία, των 545 αντιπροσώπων, να είναι από το κυβερνών κόμμα. Πάντως, χτες, από την Εκλογική Επιτροπή ανακοινώθηκε ότι θα επαναληφθούν οι εκλογές στις 13 Αυγούστου σε δύο δήμους, ο ένας στην επαρχία Μέριδα και ο άλλος στην Τάτσιρα, όπου λόγω των βίαιων επεισοδίων δεν μπόρεσαν οι ψηφοφόροι να φτάσουν στα εκλογικά τμήματα. Οι 7 αντιπρόσωποι που αντιστοιχούν θα ενσωματωθούν αμέσως μετά στο σώμα της Συνέλευσης.

Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία εκλογής της Συντακτικής Συνέλευσης, την οποία μποϊκοτάρισε. Τη θεωρεί «προϊόν νοθείας» και έχει τη στήριξη σε αυτό και ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των ΗΠΑ, της ΕΕ και συμμάχων τους αστικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική. Εδώ και αρκετούς μήνες, η κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα «σηκώνεται» από τα διεθνή αστικά ΜΜΕ και αυτά στη χώρα μας, με ένα μπαράζ κατευθυνόμενης πληροφόρησης, που κρύβει και παραποιεί πλευρές της σύνθετης πραγματικότητας της χώρας. Ετσι, οι περίπου 120 νεκροί από τις αρχές Απρίλη σε διαδηλώσεις παρουσιάζονται ως θύματα της «δικτατορίας Μαδούρο», ενώ είναι θύματα και των ένοπλων ταγμάτων εφόδου της αντιδραστικής αντιπολίτευσης (κάποια από αυτά και πυρπολημένοι, επειδή «έμοιαζαν» με οπαδούς της κυβέρνησης) και θύματα της αστυνομίας. Και βεβαίως αυτό που παραποιείται πλήρως είναι ότι παρουσιάζεται η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα, οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά, ως αποτέλεσμα της δήθεν σοσιαλιστικής πολιτικής που εφαρμόστηκε. Φυσικά αξιοποιείται το γεγονός ότι η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού των τελευταίων 18 χρόνων (τόσο επί Τσάβες όσο και επί Μαδούρο) χρησιμοποιεί την οπορτουνιστική θεωρία του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», που όμως δεν έχει καμία σχέση με τον επιστημονικό σοσιαλισμό, ζήτημα που αναδεικνύει το ΚΚ Βενεζουέλας.

Κάλεσμα «εθνικής συνεννόησης»

Πάντως, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, είχαν γίνει όλες οι προεργασίες και υπήρχε καλό κλίμα για να εγκατασταθεί η Συντακτική Συνέλευση, σε χώρο δίπλα στο Κοινοβούλιο της χώρας, που θυμίζουμε ότι από το Δεκέμβρη του 2015 ελέγχει η αντιδραστική αντιπολίτευση κατά τα 2/3. Η κυβέρνηση Μαδούρο, λόγω του μπλοκαρίσματος σειράς νόμων από την αντιπολίτευση, ενεργοποίησε τις διατάξεις του Συντάγματος του 1999 για τη Συντακτική Συνέλευση. Ωστόσο, μετά το μποϊκοτάζ από την πλευρά της αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι υπάρχουν εσωτερικές διεργασίες για την τακτική που θα ακολουθηθεί από δω και μπρος, και για τις επόμενες εκλογές που είναι οι περιφερειακές εκλογές του Δεκέμβρη. Προχτές, ο Ενρι Ράμος Αλούπ, βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής, γγ του κόμματος «Δημοκρατική Δράση» (AD), που συμμετέχει στην MUD και είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του κόμματός του, ενώ χτες και άλλοι ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα κάνουν το ίδιο αν εξασφαλιστούν οι όροι «καθαρών εκλογών».

Αμέσως ο Μαδούρο χαιρέτισε αυτές τις κινήσεις, με την «ευχή» να «ακολουθήσουν το δρόμο της πολιτικής και των εκλογών, της ψήφου, και όχι την τρέλα του εξτρεμισμού, της βίας και των σφαιρών», και κάλεσε σε «εθνική συνεννόηση».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι επαναστατικές δυνάμεις θα καταφέρουν να κερδίσουν και τις 23 περιφέρειες της χώρας, γιατί υπάρχουν η δύναμη, η όρεξη και η ενωτική προετοιμασία για κάτι τέτοιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ