Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντείνονται οι έρευνες για το επιτελείο του Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην έκδοση κλητεύσεων για τη συνάντηση που είχε τον περσινό Ιούνη ένας από τους γιους του Προέδρου Τραμπ και ο γαμπρός του με Ρωσίδα δικηγόρο, προχώρησε χτες το Παραπεμπτικό Συμβούλιο Ενόρκων που διόρισε ο ειδικός ανακριτής της υπόθεσης και πρώην διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ.

Η αξιοποίηση του Συμβουλίου από τον Μιούλερ ενισχύει τη διεξαγωγή της έρευνάς του με όλα τα «απαραίτητα νομικά εργαλεία», προκειμένου να προχωρήσει στην αναζήτηση αποδείξεων. Σ' αυτά τα «εργαλεία» συγκαταλέγονται η αποστολή κλητεύσεων σε σημαντικούς μάρτυρες, αλλά και η δυνατότητα να τους υποχρεώσει να καταθέσουν.

Εκπρόσωπος του Μιούλερ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, που θεωρούνται σημαντικές για την υπόθεση των ερευνών περί πιθανής ανάμειξης της Ρωσίας σε προσπάθειες για επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος στις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη.

Το γεγονός αυτό πάντως προκάλεσε νέα αντίδραση του Τραμπ. Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο Χάντινγκτον της Δυτικής Βιρτζίνια, δήλωσε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στην προεκλογική μας εκστρατεία... Δεν νικήσαμε εξαιτίας της Ρωσίας. Νικήσαμε με την ψήφο σας!». Εθεσε ακόμη ερωτήματα αν η τελική αναφορά του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ θα είναι δίκαιη, ενώ επιτέθηκε στους Δημοκρατικούς, που έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στην υπόθεση.

Το Παραπεμπτικό Συμβούλιο Ενόρκων αποτελείται από πολίτες που εργάζονται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ εξετάζει αποδείξεις για ενδεχόμενες εγκληματικές πράξεις, που διερευνά ένας εισαγγελέας, και αποφασίζει για την απαγγελία κατηγοριών.

Σύμφωνα με την άποψη νομικών κύκλων, η επιτροπή θα ασκήσει πιέσεις σε ουσιαστικούς μάρτυρες, προκειμένου αυτοί να συνεργαστούν με την έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ. «Οταν κάποιος λαμβάνει κλήση για να καταθέσει, τότε ενισχύεται η σοβαρότητα της διεξαγωγής των ερευνών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Σκλάνσκι, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και πρώην Ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Παράλληλα, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί Γερουσιαστές εισήγαγαν δύο νέα νομοσχέδια στη Γερουσία, επιδιώκοντας να εμποδίσουν τον Τραμπ να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια για την απόλυση του Μιούλερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ