Σάββατο 5 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ
Ενταση με το «βλέμμα» σε μελλοντικές συγκρούσεις

Από χτεσινές ασκήσεις του κινεζικού στρατού στο Θιβέτ, όπως μεταδόθηκαν από την τηλεόραση

CCTV

Από χτεσινές ασκήσεις του κινεζικού στρατού στο Θιβέτ, όπως μεταδόθηκαν από την τηλεόραση
ΠΕΚΙΝΟ.- ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» της έντασης που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού στη μεθόριο Κίνας - Ινδίας - Μπουτάν και δη στην περιοχή Ντόκλαμ, που η Κίνα θεωρεί τμήμα του Θιβέτ και η Ινδία σημαντικό διάδρομο, που συνδέει εφτά ινδικές βορειοανατολικές πολιτείες με το υπόλοιπο τμήμα της χώρας.

Αφορμή για την αύξηση της έντασης έδωσε τον Ιούνη η έναρξη κινεζικών εργασιών κατασκευής στρατηγικού οδικού άξονα στην κινεζικη μεριά της περιοχής Ντόκλαμ, μέρος της οποίας διεκδικούν το Μπουτάν και η Ινδία.

Η Ινδία θεώρησε την κίνηση επικίνδυνη εξέλιξη και απάντησε στέλνοντας από τις 18 Ιούνη μερικές δεκάδες Ινδούς στρατιώτες και μεθοριακούς φρουρούς, θεωρώντας ότι σε περίπτωση πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης στο μέλλον με την Κίνα θα της έκλεινε την πρόσβαση στον διάδρομο Σιλιγκούρι, που συνδέει τις βορειοανατολικές ινδικές πολιτείες με την υπόλοιπη χώρα, δημιουργώντας στρατηγικό πλεονέκτημα για το Πεκίνο.

Η Κίνα, που επανειλημμένα έκτοτε απαίτησε την άμεση αποχώρηση των ινδικών στρατευμάτων από την κινεζική πλευρά της περιοχής Ντόκλαμ, προχώρησε χτες σε ασκήσεις με αληθινά πυρά πυροβολικού σε παρακείμενη περιοχή του Θιβέτ, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα σχέδιά της για τη δημιουργία οδικού άξονα στην περιοχή. Παράλληλα, χτες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Λεν Γκούοτσιανγκ, κάλεσε την Ινδία να αποσύρει τις δυνάμεις από τη διαφιλονικούμενη περιοχή και να αποκαταστήσει «την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή των συνόρων». Απαίτησε μάλιστα από την Ινδία «να παρατήσει την ψευδαίσθηση της τακτικής των καθυστερήσεων». προσθέτοντας (όπως νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ) ότι «καμία χώρα δεν πρέπει να υποτιμήσει την αυτοπεποίθηση του κινεζικού στρατού και την ικανότητά του να εξασφαλίσει την ειρήνη και την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών συμφερόντων»!

Παράλληλα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά», σε σχετικό άρθρο παρατήρησε πως «θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως η Κίνα δεν αφήνει χώρο για διαπραγμάτευση» στο συγκεκριμένο θέμα και πως «η μόνη λύση είναι η δίχως όρους, άμεση αποχώρηση των ινδικών στρατευμάτων από την περιοχή». Και ο αρθρογράφος του πρακτορείου καταλήγει: «Αν η Κίνα υποχωρήσει τώρα, η Ινδία θα ενθαρρυνθεί και θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο μέλλον».

Στο Νέο Δελχί, πάντως, αργά προχτές βράδυ η υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Σούσμα Σουάρατζ εξέφρασε μιλώντας στη βουλή «ανησυχία» για τις κινεζικές ενέργειες στα τριμερή σύνορα και πως παρ' όλα αυτά η Ινδία «είναι αφοσιωμένη στην εξεύρεση λύσης μέσω διαλόγου», τονίζοντας: «Ο πόλεμος δεν είναι λύση σε τίποτε. Η υπομονή, η αυτοσυγκράτηση και η διπλωματία μπορούν να λύσουν προβλήματα».

Μεθοριακές διαφορές δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ Ινδίας και Κίνας, αλλά και μεταξύ Κίνας και Μπουτάν, ενώ από τη δεκαετία του 1980 έχουν γίνει κατά διαστήματα διάφοροι γύροι συνομιλιών. Η πρόσφατη έναρξη εργασιών για την κατασκευή οδικού άξονα από τις κινεζικές αρχές προκάλεσε ανησυχία και στο Μπουτάν, που θεωρεί πως η εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τα συμφέροντά του σε μελλοντική διαπραγμάτευση, για την επίλυση μεθοριακών ζητημάτων με την Κίνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κόντρα για τις αξιώσεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (2022-01-14 00:00:00.0)
Αναθερμαίνουν τις διεργασίες για «ασιατικό ΝΑΤΟ» (2020-09-03 00:00:00.0)
Συνέχεια της έντασης (2017-08-18 00:00:00.0)
Η Κίνα κατηγορεί τον Λάμα για τα επεισόδια (2008-03-19 00:00:00.0)
1962: Εισβολή της Κίνας στην Ινδία (2001-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ