Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε όφελος του κεφαλαίου η αλλαγή των ασφαλιστικών συστημάτων

Ο αντιλαϊκός - αντεργατικός χαρακτήρας των επιχειρούμενων μεταρρυθμίσεων στα ασφαλιστικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών, εκφράστηκε μέσα από την ημερίδα του Ινστιτούτου Στρατηγικών Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ - Ανδρέας Παπανδρέου) με θέμα: «Η Μεταρρύθμιση των Ασφαλιστικών Συστημάτων στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, προέβαλε το διακαή πόθο της κυβέρνησης να σύρει στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» τους εργαζόμενους, ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρας μας.

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ζάππειο Μέγαρο, εκτός από τον υπουργό Εργασίας, συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής, ευρωβουλευτές και ειδικοί επί των ασφαλιστικών συστημάτων από την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, την Ισπανία και την Ολλανδία που όλοι τους υποστηρίζουν την αναγκαιότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Ο Τ. Γιαννίτσης, ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει και «ένα ασφαλιστικό σύστημα που δε θα προκαλεί αιμορραγία στο εισοδηματικό κύκλωμα και δε θα στερεί πόρους από τον αναπτυξιακό μηχανισμό». Δε θα στερεί, δηλαδή, χρηματικούς πόρους από το κεφάλαιο προς όφελος της ασφάλισης των εργαζομένων.

Ο Γ. Κατηφόρης, επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι ένας από τους μη επίσημα αναφερόμενους λόγους των μεταρρυθμίσεων είναι η «ενοποίηση και ενδυνάμωση των Ευρωπαϊκών χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών». Πράγμα που, καθώς φαίνεται, επιχειρείται να γίνει με την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών ασφαλιστικών συστημάτων, δηλαδή, την αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων (υπολογίζονται περίπου σε 680 τρισεκατομμύρια δραχμές) από το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ θεώρησε ως επιτακτική ανάγκη την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Ευρώπη, προκειμένου να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και συνταυτίστηκε με τον υπουργό Εργασίας για την ανάγκη του «κοινωνικού διαλόγου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ