Σάββατο 19 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Κρίσιμες αποφάσεις για τις επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ν. Ασία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κρίσιμη συνάντηση με στόχο τη λήψη αποφάσεων για τα επόμενα βήματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ασίας, είχε προγραμματίσει για αργότερα χτες βράδυ στο Καμπ Ντέιβιντ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με αξιωματούχους που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όπως ο στρατηγός Χέρμπερτ Μακμάστερ, ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Κεντρικό ζήτημα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ στη σκακιέρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, αλλά και ευρύτερα στη Νότια Ασία (σχέσεις με Πακιστάν και Ινδία), καθώς κρίνονται βαριές οι απώλειες και ελάχιστα τα στρατιωτικά οφέλη της 16ετούς κατοχής της χώρας, που διαθέτει στρατηγικούς πόρους, περάσματα και πηγές που προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον αμερικανικών μονοπωλίων.

Ενα από τα «σενάρια» που θα θέσουν κυρίως οι στρατηγοί για το Αφγανιστάν είναι η αποστολή περίπου 4.000 Αμερικανών στρατιωτών. Αλλο σχέδιο αφορά την ανάθεση της στρατιωτικής επέμβασης σε μονοπώλια μισθοφόρων και δη «εξολοκλήρου σε επαγγελματίες». Το σχέδιο αυτό προώθησαν πρόσφατα στον Πρόεδρο Τραμπ ο επικεφαλής στρατηγικής στο Λευκό Οίκο Στ. Μπάνον και ο γαμπρός του Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ. Ωστόσο, βασικός «έμπνευσης» του σχεδίου είναι ο Ερικ Πρινς, αδερφός της πάμπλουτης υπουργού Παιδείας Μπέτσι Ντεβός και ιδιοκτήτης της μισθοφορικής εταιρείας, πρώην «Blackwater» και νυν «Academi».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ