Τρίτη 29 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ
Πύρινη κόλαση για τέταρτη μέρα στη Ζάκυνθο

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, βρίσκεται από χτες στο νησί

Του απεσταλμένου μας Μπάμπη ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ.--

Σκεπασμένη με πυκνό καπνό είναι η Ζάκυνθος από το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, όταν ξέσπασε η πρώτη μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Αναφωνήτριας. Επί τέσσερις μέρες οι κάτοικοι του νησιού και πυροσβέστες βρίσκονται αντιμέτωποι με φωτιές που ξεσπούν η μία μετά την άλλη και έχουν μετατρέψει σε στάχτη πάνω από 10.000 στρέμματα. Χτες, γινόταν μεγάλη προσπάθεια για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς έξω από το χωριό Μαριές στη Ζάκυνθο, με τα πύρινα μέτωπα πάντως να έχουν περιοριστεί και τους ανέμους να έχουν κοπάσει.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, βρίσκεται από χτες το απόγευμα στο νησί, που επισκέφτηκε το χωριό Μαριές, όπου ήταν ένα από τα δύο μεγάλα μέτωπα της φωτιάς. Ο Ν. Καραθανασόπουλος ενημερώθηκε για την πορεία των προσπαθειών κατάσβεσης της φωτιάς από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής αλλά και από πυροσβέστες. Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο του νησιού Παύλο Κολοκωτσά και ενημερώθηκε συνολικά για την κατάσταση.

Σε δήλωσή του ο Ν. Καραθανασόπουλος μετά την επίσκεψη στις Μαριές δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Εχουμε μια πρώτη εικόνα της καταστροφής και θα πρέπει να αναδειχτεί για μια ακόμα φορά ότι η αλλαγή χρήσης γης και η εμπορευματοποίησή της είναι αιτία που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Αλλωστε και στην περιοχή αυτή υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια και συμφέροντα. Επίσης, θα πρέπει να αναδειχτεί και το γεγονός ότι ο περιορισμός των ζημιών θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος εάν υπήρχαν συγκεκριμένα σχέδια πρόληψης και επάρκεια σε προσωπικό και μέσα πυρόσβεσης». Σήμερα, Τρίτη, το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ και με άλλους τοπικούς παράγοντες και στη 1 το μεσημέρι θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου (αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο).

Ο εφιάλτης της Κυριακής

Ερμαιο των πυρκαγιών είναι οι κάτοικοι της Ζακύνθου, όπου από τον περασμένο Μάη μέχρι σήμερα έχουν ξεσπάσει πάνω από 80 φωτιές

Eurokinissi

Ερμαιο των πυρκαγιών είναι οι κάτοικοι της Ζακύνθου, όπου από τον περασμένο Μάη μέχρι σήμερα έχουν ξεσπάσει πάνω από 80 φωτιές
Τρεις νέες εστίες φωτιάς σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ξέσπασαν στην περιοχή Μαριές Ζακύνθου αργά το βράδυ της Κυριακής. Το απόγευμα της Κυριακής ένα μέτωπο κατευθύνθηκε προς τις Μαριές. Την ώρα που η συγκεκριμένη φωτιά είχε οριοθετηθεί, εκδηλώθηκαν 3 νέες εστίες σε απόσταση ενός χιλιομέτρου σε πυκνή βλάστηση. Ετσι, οι φλόγες είχαν περικυκλώσει το χωριό Μαριές, με τους κατοίκους να αρνούνται να το εγκαταλείψουν. Περίπου 20 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από τις Μαριές με μίνι μπας του δήμου. Αργά τη νύχτα της Κυριακής, η πύρινη λαίλαπα έκαψε σπίτι που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό Μαριές, μέσα στο δάσος.

Μία μέρα πριν, το Σάββατο, τουλάχιστον δύο σπίτια, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων κάηκαν στο χωριό της Αναφωνήτριας, στην ορεινή Ζάκυνθο. Η οδηγία για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της. Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια μέσα σε ελάχιστα λεπτά, με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους.

Οι φλόγες με ύψος πάνω από 20 μέτρα δεν άφηναν περιθώρια για περισσότερη καθυστέρηση και έτσι οι κάτοικοι απομακρύνονταν τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν και οι ίδιοι βρεθούν σε κίνδυνο. Οι φλόγες «αγκάλιασαν» και το μοναστήρι της Αναφωνήτριας, ενώ ένα μέτωπο της φωτιάς κινήθηκε προς την περιοχή του Ναυαγίου και τα άλλα προς Μαριές και Ορθονιές.

Οι φλόγες γλείφουν τα σπίτια στο χωριό Αναφωνήτρια

Eurokinissi

Οι φλόγες γλείφουν τα σπίτια στο χωριό Αναφωνήτρια
Να σημειώσουμε ότι πολλές είναι οι καταγγελίες που κάνουν λόγο για εμπρησμό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσαχθεί ένας ύποπτος, ο οποίος ανακρίνεται στο Αστυνομικό Τμήμα. Πρόκειται για ένα άτομο που βρισκόταν με τη μοτοσικλέτα του κοντά στο σημείο όπου μπήκαν οι φωτιές και αρνήθηκε να σταματήσει σε σήμα της αστυνομίας. Μαζί του ήταν 2 άτομα που κατάφεραν να διαφύγουν και αναζητούνται.

  • Σε εξέλιξη βρισκόταν χτες το απόγευμα πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο στο Μολύκρειο Ναυπακτίας. Η φωτιά δεν ήταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Κατά το τελευταίο 24ωρο, η Πυροσβεστική αντιμετώπισε 47 δασικές πυρκαγιές, 45 αστικές πυρκαγιές και 25 παροχές βοήθειας. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στην περιοχή Κριθιά του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Η φωτιά έκαιγε χαμηλή βλάστηση, κυρίως πουρνάρια και ξερά χόρτα, και δεν απειλούσε κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούσαν 15 πυροσβέστες με επτά οχήματα και 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Eurokinissi


Ο Ν. Καραθανασόπουλος μιλά με πυροσβέστες στη Μαριά χτες το απόγευμα.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος μιλά με πυροσβέστες στη Μαριά χτες το απόγευμα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φωτιές σε πολλές περιοχές (2024-07-18 00:00:00.0)
Στο έλεος των πυρκαγιών και της εγκληματικής πολιτικής το νησί (2022-07-26 00:00:00.0)
Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο (2017-05-02 00:00:00.0)
Καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια (2012-08-28 00:00:00.0)
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα (2006-08-22 00:00:00.0)
Κινδύνευσε από πυρκαγιά το άλσος Ν. Φιλαδέλφειας (2004-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ