Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Αφοβιά σα σημαία...

Πόλεμος παντού και κατά πάντων, είπε ο Μπους. «... Και τα μεγάλα πλοία θ' ανεβάσουν σημαίες, εμβατήρια θα πάρουν τους δρόμους, οι εξώστες να ράνουν το Νικητή. Που θα ζει στην οσμή των πτωμάτων». Μαζί του οι κυβερνήτες. Απέναντί του οι λαοί. Κι ο φόβος απλώνεται στον πλανήτη. Τρόμος που σε παραλύει, το σχιζοφρενικό βλέμμα του Τσένι. Παγωμένο ρίγος στη σπονδυλική σου στήλη το «καταζητείται νεκρός ή ζωντανός» του παγκόσμιου σερίφη.

Γρήγορα να συνέλθεις. Ο φόβος δε σώζει. Αν «απλωμένη αφοβιά σα σημαία» σκεπάσει τη γη, οι πολέμαρχοι θα το ξανασκεφτούν. Γιατί κι αυτοί φοβούνται. Μέσα τους ακούν την προειδοποίηση της Ιστορίας: «Την οργή των νεκρών να φοβάστε». Μπορεί κοντά τους να υπάρχει λογικός να τους υπενθυμίσει πως «δε θα 'ναι το Αδικο τιμιότερο από το αίμα».

Αλλά προϋπήρξε το τρομοκρατικό έγκλημα, λένε οι «τεθλιμμένοι συγγενείς». Και μας ρωτούν: Να μην πάρουν εκδίκηση οι νεκροί; Να μην αποθαρρύνουμε τους τρομοκράτες; Συμψηφίζονται τα εγκλήματα; Λάθος η διεύθυνση αποστολής μηνυμάτων. Εμείς νιώθουμε αδελφοί κι αυτών που δε γνωρίζουμε. Πάντα και παντού με το δίκιο των λαών. Και τώρα με τον αμερικάνικο λαό που υποφέρει.

Εκδίκηση των νεκρών θα 'ναι η τιμωρία των ενόχων. Δικαίωσή τους δε θα 'ναι η σφαγή αθώων. Εμείς δε θα εξαγνίσουμε τους καθοδηγητές της τρομοκρατίας. «Εκάς οι βέβηλοι», που τολμούν να μας συκοφαντήσουν. Ο καθένας από μας «τοίχος του τρελού κι αντίπαλος του αχρείου». Δε συμψηφίζουμε εγκλήματα, εντοπίζουμε την κοινή «μήτρα».

Μας απειλούν με στέρηση των ελευθεριών κι αφαίρεση των δικαιωμάτων. Με «νομική δικτατορία». Αλλά οι τρελοί και οι προβοκάτορες θα παραμείνουν παράνομοι. Οι πράκτορες και οι μπιστικοί θα είναι νόμιμοι. Οι πεινασμένοι και οι απόκληροι δε θα υποχωρήσουν μπροστά στους νόμους, όταν περιφρονούν τα όπλα.

Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε «πολιτισμένους» κι «απολίτιστους» που συγκρούονται. Δεν είναι πολιτισμός ο πόλεμος. Ούτε η επιβολή της κοινωνικής αδικίας, της πείνας, της ατίμωσης. Δεν είναι πολιτισμός το χρήμα. Ούτε τα ναρκωτικά, το εμπόριο λευκής σαρκός, η τηλεοπτική αποχαύνωση. «Εμείς πολεμάμε για να ενώσουμε τον κόσμο».

Εμείς θα πάμε «κόντρα στο ρεύμα» της μεταψυχροπολεμικής ψύχωσης. Σταθμίζοντας τον κίνδυνο και το τίμημα, θα προτιμήσουμε ξανά να «φυλάττουμε Θερμοπύλες», παρά να «ανοίγουμε κερκόπορτες».

Θα σταθούμε κοντά στους Αφγανούς, χωρίς να συνταχθούμε με τους Ταλιμπάν. Και κοντά στους Παλαιστίνιους, τους Κούρδους, τους Κύπριους, όλους τους λαούς που κινδυνεύουν να είναι τα επόμενα - μετά τους Ιρακινούς και τους Σέρβους πρόσφατα και μετά από πολλούς άλλους τα τελευταία 50 χρόνια - θύματα της τρομοκρατίας του ιμπεριαλισμού. Χρέος μας...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ