Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με δικαστικές αποφάσεις «καθαρίζουν» τις απεργίες
  • Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το δικαστήριο την απεργία στην «Ολυμπιακή»
  • Σήμερα αναμένεται απόφαση για τη στάση εργασίας των ηλεκτροδηγών των ΗΣΑΠ

Την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας για σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 μ.μ., αποφάσισαν σε Γενική τους Συνέλευση οι ηλεκτροδηγοί των ΗΣΑΠ, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2001.

Η διοίκηση των ΗΣΑΠ, αδιαφορώντας για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων και κατ' επέκταση αδιαφορώντας για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση. Παράλληλα, επιχειρεί να συκοφαντήσει τους ηλεκτροδηγούς, χαρακτηρίζοντας «άκαιρη και άνευ αντικειμένου» τη σημερινή τους κινητοποίηση. Το επιχείρημα της διοίκησης είναι ότι ήδη έχει συμφωνήσει να υπογράψει ΣΣΕ με το πλέον αντιπροσωπευτικό Σωματείο Εργαζομένων, «η οποία ισχύει για όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτροδηγών». Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να κοινοποιηθεί σήμερα το πρωί, αλλά οι εργαζόμενοι σε χτεσινή τους Γενική Συνέλευση, που συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, δήλωναν αποφασισμένοι να προχωρήσουν κανονικά στη στάση εργασίας, αλλά και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Ηλεκτροδηγών ΗΣΑΠ επισημαίνει ότι η διοίκηση της επιχείρησης, παρά τις εναλλακτικές προτάσεις που έχουν υποβάλει οι εκπρόσωποι του κλάδου, επιμένει σε μια παρελκυστική και αδιέξοδη στάση, ακυρώνοντας κάθε προσπάθεια προσέγγισης και συμφωνίας για την υπογραφή ΣΣΕ 2001.

Υπενθυμίζεται ότι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν κηρύξει για αύριο και την ερχόμενη Τετάρτη, 26 του Σεπτέμβρη, και οι οδηγοί της Εταιρίας Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκτέλεση του συγκοινωνιακού τους έργου.

Ετσι, για αύριο οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Αθήνας έχουν προγραμματίσει δύο στάσεις εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 7 π.μ. και από τις 10 μ.μ. μέχρι τη λήξη της κυκλοφορίας. Την ερχόμενη Τετάρτη οι οδηγοί της ΕΘΕΛ συγκαλούν Γενική Συνέλευση, με παράλληλη στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Την απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις πήρε ομόφωνα το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, μετά από επανειλημμένες επαφές και προτάσεις των εργαζομένων προς τη διοίκηση του ΟΑΣΑ και τα υπουργεία Μεταφορών, ΠΕΧΩΔΕ και Δημόσιας Τάξης.

Στο μεταξύ, για άλλη μια φορά χτες τα δικαστήρια έκριναν παράνομη και καταχρηστική απεργία εργαζομένων. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε αποδεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της διοίκησης της ΟΑ και έκρινε παράνομη και καταχρηστική τη σημερινή 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΟΣΠΑ, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ