Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Θα συνεχίσουν τον αγώνα

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να υποχρεώσουν τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασαν τα ελληνικά δικαστήρια, είναι οι συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο.

Μετά την απόφαση του Πολιτικού Εφετείου της Αθήνας που «πάγωσε» τη διαδικασία πλειστηριασμού του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής, οι πληρεξούσιοι των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου σκοπεύουν να προσφύγουν στον Αρειο Πάγο, προκειμένου να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.

Στο μεταξύ, νέα δεδομένα δημιουργεί η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου, στη γερμανική εφημερίδα «Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ», πως δε θα εγκρίνει τον πλειστηριασμό του Ινστιτούτου Γκαίτε και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής, εφόσον το Εφετείο κρίνει ότι για τον πλειστηριασμό χρειάζεται η άδειά του. Η δήλωση αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει σκοπό να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στη χώρα μας στη διάρκεια της Κατοχής.

Σημειώνεται ότι το Εφετείο δέχτηκε τον ισχυρισμό του γερμανικού δημοσίου ότι δεν μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε πράξη κατά αλλοδαπού δημοσίου, χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως προβλέπει το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Το δρόμο για τον πλειστηριασμό των ακινήτων του γερμανικού Δημοσίου είχε ανοίξει με δύο αποφάσεις του το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και επικύρωσε με συντριπτική πλειοψηφία (15 - 5) η ιστορική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (11/2000).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ