Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΕΕ
Επικίνδυνες αποφάσεις που δρομολογούν ανησυχητικές εξελίξεις

Οι Σύνοδοι στο Ταλίν, η Στρατιωτική Επιτροπή στα Τίρανα και η ρωσική άσκηση με τη Λευκορωσία

Από τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στο Ταλίν της Εσθονίας. Σε πρώτο πλάνο ο γγ του ΝΑΤΟ και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας
Από τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στο Ταλίν της Εσθονίας. Σε πρώτο πλάνο ο γγ του ΝΑΤΟ και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας
Ανησυχητικές προδιαγράφονται οι εξελίξεις για τους λαούς το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε στενή μεταξύ τους διασύνδεση, μεθοδεύουν νέα επικίνδυνα σχέδια στρατιωτικής προπαρασκευής, σε αντανάκλαση των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αυτή η αίσθηση επιβεβαιώθηκε στις δύο αλληλοσυμπληρούμενες Συνόδους των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ, Πέμπτη και Παρασκευή, στο Ταλίν της Εσθονίας, όπου εστίασαν σε ζητήματα όπως:

-- Οι δυνατότητες στον λεγόμενο κυβερνο-πόλεμο, ζήτημα όπου κατά καιρούς διαχέουν ότι δέχονται επιθέσεις με κέντρο τη Ρωσία.

-- Οι «προκλήσεις ασφαλείας» στην Υποσαχάρια Αφρική και το Κέρας της Αφρικής, ζώνες που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ευρωενωσιακά μονοπώλια και όπου η ΕΕ έχει στο παρελθόν αναπτύξει στρατιωτικές αποστολές. Μάλιστα, μία από αυτές, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, συντονιζόταν από το αρχηγείο της ΕΕ στη Λάρισα. Σε έτερη επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας, επισήμως για την αντιμετώπιση της πειρατείας, στο Κέρας της Αφρικής, στα ανοιχτά της Σομαλίας, μετείχαν και δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

-- Η «εφαρμογή του πακέτου Αμυνας» της ΕΕ, όπως κωδικοποιούν όλη την προσπάθειά τους για δέσμευση περισσότερων κονδυλίων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αυξημένες διαθεσιμότητες σε μέσα και προσωπικό, ώστε να είναι έτοιμα προς ανάπτυξη ανά πάσα στιγμή, όπου χρειαστεί, για τις ανάγκες των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων, τον καλύτερο συντονισμό των εθνικών πολεμικών βιομηχανιών, ώστε να προχωρήσουν η έρευνα και η παραγωγή πάνω σε κοινά πρότυπα για οπλικά συστήματα κ.ά.

-- Το πώς λειτουργεί και τι αποδίδει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, σχήμα με το οποίο η ΕΕ επιχειρεί να διευρύνει την παρουσία της σε πέραν των συνόρων της αγορές.

-- Η «πρόληψη και αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού» στις υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες. Προτάγματα βάσει των οποίων διαπλέκονται όλο και πιο στενά οι έννοιες «άμυνα» και «εσωτερική ασφάλεια», με μια σειρά νέων μέτρων καταστολής να προωθούνται τάχιστα στο εσωτερικό των κρατών - μελών, με τις ανάλογες βέβαια αφορμές και προσχήματα.

-- Η «ενίσχυση της διάστασης της ασφάλειας» στις χώρες της λεγόμενης Ανατολικής Γειτονίας, τις πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες, όπου ευρωατλαντικά μονοπώλια επιχειρούν παραπέρα διείσδυση στην κόντρα με ρωσικά και άλλα κεφάλαια.

Μέρος της Συνόδου των υπουργών Αμυνας παρακολούθησε, για άλλη μια φορά, ο ίδιος ο γγ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προηγουμένως είχε και συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της Εσθονίας, χώρα που το τρέχον εξάμηνο ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Στις δηλώσεις τους εξήραν τη μέχρι τώρα συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ, τόνισαν ότι πρέπει να προχωρήσει παραπέρα, ώστε να υλοποιηθούν και όσα σχετικά αποφασίστηκαν μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2016, στη Βαρσοβία, ενώ επικρότησαν το γεγονός ότι αυξάνονται οι ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που πιάνουν τη «νόρμα» του 2% του ετήσιου ΑΕΠ για στρατιωτικές - προσανατολισμένες στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα - δαπάνες.

«Οι εντάσεις είναι υψηλές»

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτατων Ευρωενωσιακών και ΝΑΤΟικών αξιωματούχων στην Εσθονία γίνονταν ενώ επίκεινται μεγάλης κλίμακας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας, το διάστημα 14 - 20 Σεπτέμβρη, με την κωδική ονομασία «Δύση - 2017» («Zapad - 2017»). Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, αναμένεται να κινητοποιηθούν περίπου 12.700 Ρώσοι και Λευκορώσοι στρατιώτες, περίπου 70 αεροσκάφη και ελικόπτερα, 680 βαρέα οχήματα και τεθωρακισμένα, 200 πυροβόλα όπλα, πολλαπλά πυραυλικά συστήματα και έως 10 πλοία, τα οποία θα αναπτυχθούν στη Βαλτική.

Οι ΝΑΤΟικοί, από την πλευρά τους, προεξοφλούν ότι οι Ρώσοι θα κινητοποιήσουν πολύ περισσότερες δυνάμεις και σ' αυτήν τη βάση οξύνουν τη ρητορική τους, καταλογίζοντας στη Ρωσία πρόβα μελλοντικής εισβολής σε Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία ή Ουκρανία. Ο δε γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Γ. Στόλτενμπεργκ, επιθεωρώντας, την Τετάρτη, τους ΝΑΤΟικούς στρατιώτες που έχουν προωθηθεί στην περιοχή Τάπα της Εσθονίας, δήλωσε σχετικά:

«Στέλνουμε τρεις εμπειρογνώμονες ως παρατηρητές μετά από προσκλήσεις από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αλλά αυτές οι προσκλήσεις υπολείπονται από τη διαφάνεια που απαιτείται από τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη): Ενημέρωση για το σενάριο της άσκησης και την πρόοδό της, ευκαιρίες για να μιλήσουμε με μεμονωμένους στρατιώτες και υπερπτήσεις μας πάνω από το πεδίο όπου εξελίσσεται η άσκηση.

Αυτά προβλέπονται στη Διακήρυξη της Βιέννης, που είναι η διεθνής συμφωνία που ρυθμίζει τη διαφάνεια, την προβλεψιμότητα σχετικά με τις στρατιωτικές ασκήσεις (...) Καλούμε λοιπόν τη Ρωσία να τηρήσει το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης της Βιέννης, εφόσον η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα γίνονται ακόμα πιο σημαντικές όταν οι εντάσεις είναι υψηλές, για να μειωθούν οι κίνδυνοι παρεξηγήσεων και περιστατικών. Επομένως, το ΝΑΤΟ παραμένει ψύχραιμο και σε εγρήγορση και δεσμεύεται να διατηρήσει την Εσθονία και όλους τους Συμμάχους μας ασφαλείς».

Βέβαια, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις δεν περιορίζονται στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, και στις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο: «Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, είμαστε σε στενό διάλογο με τους εταίρους μας Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Είχαμε πολλές συναντήσεις στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (σ.σ.: ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ) συζητώντας με τους εταίρους μας την κατάσταση και τις αυξημένες εντάσεις στην περιοχή, που προκλήθηκαν από τη συμπεριφορά, την προκλητική συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας (...)

Θα επισκεφθώ επίσης τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία τον Οκτώβριο, αργότερα φέτος και φυσικά οι εντάσεις, οι προκλήσεις που προξενούνται από τη δοκιμή των πυρηνικών όπλων και των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, θα είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο θα συζητήσω εκεί».

Ανασκόπηση και παραπέρα σχεδιασμός στα Τίρανα

Σε ένα τέτοιο φόντο, συνέρχεται σε Σύνοδο, 15 - 17 Σεπτέμβρη, στα Τίρανα της Αλβανίας, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ.

Από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ θα συζητήσουν: Την περαιτέρω εφαρμογή του σχεδίου τους «Προβολή Σταθερότητας», όπως αυτό υλοποιείται με την προώθηση και επί μονίμου βάσεως παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων, με το ένα ή το άλλο πρόσχημα, σε κρίσιμες στρατηγικά ζώνες. Π.χ. την προώθηση τεσσάρων Σχηματισμών Μάχης στις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία, την παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο, κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης, την επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ατζέντα της Συνόδου είναι και η αποτίμηση της «εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία» και η σύσταση του «Κόμβου» που έχουν αποφασίσει να λειτουργεί, εστιάζοντας στα όσα συμβαίνουν στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας, συγκεντρώνοντας και αναλύοντας πληροφορίες, δίνοντας το υπόβαθρο στους σχεδιασμούς για την ανάπτυξη δυνάμεων και την ανάληψη δράσης, με αφορμή την τρομοκρατία, αλλά στην πραγματικότητα πάνω σε οξυμένες ενδοαστικές κόντρες για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων της Ενέργειας και της Διαμετακόμισης στη Μεσόγειο.

Θα συζητήσουν, επίσης, την «κατάσταση Ασφαλείας» στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και θα διατυπώσουν συστάσεις για την πορεία της ΝΑΤΟικής αποστολής «RESOLUTE SUPPORT» στο Αφγανιστάν και τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR).

Για το Αφγανιστάν, έχει αποφασιστεί να σταλούν επιπλέον 3.000 - 4.000 άντρες καθώς οι επιτόπου διοικητές κρίνουν την κατάσταση «επιχειρησιακά δύσκολη». Σημειωτέον, στο ελληνικό Γενικό Επιτελείο έχει εκφραστεί η άποψη, από ανώτατες στρατιωτικές πηγές, ότι «το Αφγανιστάν είναι ένας χαμένος πόλεμος για το ΝΑΤΟ, μια μαύρη τρύπα όπου πέφτουν και χάνονται χρήματα και μέσα». Πάντως, και έτσι ακόμα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη έχουν εξασφαλίσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην Κεντρική Ασία, προγεφύρωμα στην πάντα υποβόσκουσα κόντρα με την Κίνα.

Για το Κόσσοβο, ανώτερες ΝΑΤΟικές πηγές στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι η δύναμή του εκεί δεν ελέγχει μόνο το εν λόγω προτεκτοράτο, αλλά ολόκληρη τη Βαλκανική. Οπως ακούγεται, το βλέμμα τους, στην παρούσα φάση, εστιάζει ιδιαίτερα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, καθώς πολλά λέγονται περί «γενικευμένης αστάθειας» στο μόρφωμα που οι ίδιοι δημιούργησαν, και αξιοποιούν και τώρα για διατήρηση της στρατιωτικής παρουσίας τους στην περιοχή. Αλλωστε, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη επιχειρεί επιτόπου η ΕΕ, διατηρώντας εκεί τη στρατιωτική αποστολή της «Althea».

Παραπέρα, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ θα ενημερωθούν για το πώς προχωρά η διαδικασία αναθεώρησης της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, ώστε η λυκοσυμμαχία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες συνθήκες. Οι σχετικές εισηγήσεις θα γίνουν από τους δύο χαρακτηριζόμενους «Στρατηγικούς Διοικητές» του ΝΑΤΟ, τον Αμερικανό στρατηγό Σκαπαρόττι, «ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης», και τον Γάλλο στρατηγό Μερσιέρ, «Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού» του ΝΑΤΟ.

Οι αρχηγοί θα παράσχουν πρόσθετες οδηγίες σχετικά με την επανεξέταση της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ το Νοέμβρη. Τέλος, θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα το 2018.


Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μακροπρόθεσμες στρατιωτικές δεσμεύσεις για την Ουκρανία από ΕΕ και ΝΑΤΟ (2023-07-01 00:00:00.0)
Ετοιμη για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με το βλέμμα σε Βαλκάνια - Μέση Ανατολή (2018-08-31 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν και αναλύουν όλα τα σενάρια για Αιγαίο - Κύπρο (2016-12-11 00:00:00.0)
Αποφάσεις για συνέχιση και επέκταση επιχειρήσεων (2014-01-25 00:00:00.0)
Σχέδια για ενισχυμένη δράση της λυκοσυμμαχίας όπου Γης (2014-01-23 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική σύνοδος (2010-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ