Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Σχέδια για ενισχυμένη δράση της λυκοσυμμαχίας όπου Γης

Ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών, με τη συμμετοχή και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκου. Στην πρώτη της Σύνοδο για το 2014, η ανώτατη στρατιωτική αρχή του ΝΑΤΟ ασχολείται με τις τρέχουσες επιχειρήσεις, τις εταιρικές σχέσεις με άλλους «συμμάχους», τις εν εξελίξει ενέργειες για το «μετασχηματισμό» της λυκοσυμμαχίας σε ακόμα αντιδραστικότερη και επιθετικότερη μορφή, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, το Σεπτέμβρη στην Ουαλία.

Ανοίγοντας τη Σύνοδο, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, στρατηγός Knud Bartels, ανάμεσα σε άλλα είπε: «Το 2014 πρέπει να είναι η χρονιά όπου θα παρουσιάσουμε απτή πρόοδο στο μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ, να θέσουμε τις προϋποθέσεις για το "ΝΑΤΟ 2020", με σύγχρονες, στενά διασυνδεδεμένες δυνάμεις, εξοπλισμένες, εκπαιδευμένες και με τέτοια διοίκηση, ώστε να μπορούν να λειτουργούν μεταξύ τους και με άλλους εταίρους σε οποιοδήποτε περιβάλλον».

Ακολούθως, παρουσίασε τους τρεις άξονες στους οποίους κινούνται οι συζητήσεις: Συνέχιση των επιχειρήσεων σε Αφγανιστάν και Κόσσοβο και των ναυτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, συνέχιση των μέτρων μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων με εκείνα τα κράτη εκτός ΝΑΤΟ που επιζητούν στρατηγική και επιχειρησιακή συνεργασία.

Χτες, οι αρχηγοί των επιτελείων επανεξέτασαν την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και τα σχέδια για τη μελλοντική επιχείρηση «Resolute Support», με τη συμμετοχή δυνάμεων από δέκα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Οπως είπε ο στρατηγός Bartels, το ΝΑΤΟ παραμένει «προσηλωμένο στην ανάπτυξη των αφγανικών εθνικών δυνάμεων ασφαλείας».

Στη Σύνοδο παρέστη, εκπροσωπώντας τη Ρωσία, και ο στρατηγός Valery Gerasimov, συμμετέχοντας στις συζητήσεις για την παραπέρα στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - ΝΑΤΟ. «Επιδιώκουμε συμφωνία για ένα σχέδιο εργασίας για συνεργασία (σ.σ. ΝΑΤΟ - Ρωσίας) και το 2014» είπε ο Bartels, φέρνοντας ως παράδειγμα την Πρωτοβουλία Εναέριας Συνεργασίας (σ.σ. επιτήρηση από κοινού εναέριου χώρου στη Μαύρη Θάλασσα).

Επίσης, έγινε συζήτηση για το Κόσσοβο και τη ΝΑΤΟική δύναμη KFOR που αναπτύχθηκε εκεί, τη διαμόρφωση της μελλοντικής παρουσίας της λυκοσυμμαχίας στο προτεκτοράτο.

Οι συζητήσεις σήμερα επικεντρώνονται στην ανάπτυξη «πλήρους και αποτελεσματικής στρατιωτικής δράσης» του ΝΑΤΟ όπου χρειαστεί. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο στρατηγός Jean-Paul Palomeros, διοικητής της «Ανώτατης Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού» θα κάνει εισήγηση πάνω στην «Trident Juncture 2015», άσκηση μεγάλης κλίμακας σχεδιαζόμενη να γίνει το 2015, με έμφαση στην «επιχειρησιακή ετοιμότητα» του ΝΑΤΟ και τη χρήση «διασυνδεδεμένων δυνάμεων». Τέλος, ο στρατηγός Patrick de Rousiers, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ θα κάνει παρουσίαση όσων ακολούθησαν στην πράξη μετά τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για θέματα Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ