Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Προχωρούν οι διεργασίες αναμόρφωσης

Εξελίσσεται η διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με τις διεργασίες στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς να κυριαρχούν και να εντείνονται μέρα με τη μέρα ενόψει και των εκλογών.

Εκδηλώσεις...

Ο Γ. Βούλγαρης και ο Στ. Μπένος ήταν οι ομιλητές της εκδήλωσης των «58» χτες στο Περιστέρι. Παρόντες ήταν ακόμα οι Αθηνά Δρέττα, Σπύρος Λυκούδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Χρήστος Πρωτόπαππας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κ.ά. Για την ανάγκη «εθνικής ανασυγκρότησης», έκανε λόγο ο Γ. Βούλγαρης σε μια πληκτική αναπαραγωγή προτάσεων κι άλλων δυνάμεων της αστικής διαχείρισης που όλες θέλουν να υπηρετήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Απουσία άλλης πρότασης, η ομιλία του αναλώθηκε σε περιγραφή των μερεμετιών στο αστικό κράτος, πασπαλισμένα με μικρές δόσεις υποσχέσεων προς τιμήν των παραδόσεων της μήτρας απ' την οποία προέρχονται.

Πάντως, καθησύχασε ότι οι «58» σέβονται «τις ευαισθησίες, τους κομματικούς πατριωτισμούς, την αφοσίωση που αισθάνονται τα απλά μέλη προς τα κόμματά τους», δηλώνοντας πως «ούτε ζητήσαμε, ούτε ζητάμε την κατάργηση οποιουδήποτε κόμματος ως προϋπόθεση, οι διαδικασίες συγκρότησης θα είναι συναινετικές» και στο σημείο αυτό μίλησε για συγκρότηση της παράταξης του μέλους του ΠΑΣΟΚ και του μέλους της ΔΗΜΑΡ ακόμα και των Οικολόγων που θέλουν να αφήσουν πίσω τους τα κακώς κείμενα με τα οποία ταυτίστηκαν τα κόμματά τους και για «σκίσιμο των επετηρίδων».

...και αντιπαραθέσεις

Ο Γ. Βούλγαρης των «58», με την τοποθέτησή του, έστελνε το μήνυμα πως το όποιο εγχείρημα για να έχει ελπίδα να πετύχει την αποστολή του, κατά βάση χειραγώγησης του λαού, θα πρέπει να μη θυμίζει πολιτικές δυνάμεις που χρεοκόπησαν στη συνείδησή του. Εριξε έτσι λάδι στη φωτιά που σιγόκαιγε καθώς από μέρες δημοσιεύματα στον Τύπο έκαναν λόγο για αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και διαδοχή του Βενιζέλου, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι διεργασίες ανασυγκρότησης του χώρου. Ετσι, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στο εσωτερικό του, αναγκάστηκε να απαντήσει χτες: «Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ», δήλωναν χτες απ' τη Χαριλάου Τρικούπη και ενώ εξέφραζαν την πίστη τους στη δυναμική του εγχειρήματος, εντούτοις ξεκαθάριζαν πως όπως το ΠΑΣΟΚ σέβεται τους πάντες έτσι απαιτεί σεβασμό στην ιστορική του διαδρομή και στο σημερινό του ρόλο, όπως ανέφεραν, για τη σταθερότητα της χώρας και την πορεία εξόδου από τη κρίση.

Το ερχόμενο Σάββατο συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και την Κυριακή, σε εκδήλωση, ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να μιλήσει για τα επόμενα βήματα. Ο Μ. Καρχιμάκης, ωστόσο, ήδη από χτες άστραψε και βρόντηξε, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για να επιδιώκουν στη συνέχεια τη διάλυσή του. Δεν μπορούν να καπηλεύονται και να στενεύουν τη δημοκρατική παράταξη».

Ταυτόχρονα με όλα αυτά, προχωράνε κανονικά οι συζητήσεις μεταξύ ΠΑΣΟΚ και «58» για το πώς θα κατέβουν στις ευρωεκλογές, ποιος θα είναι ο τίτλος του ευρωψηφοδελτίου, πού και αν θα γράφεται το «ΠΑΣΟΚ», πώς θα αναδειχτούν οι υποψήφιοι και η σύνθεση της ευρωλίστας, ποιοι θα είναι σε εκλόγιμη θέση. Ζητήματα που θέλουν να λύσουν έως την ιδρυτική συνδιάσκεψη της Κίνησης, τέλη Φλεβάρη παρουσία του Μ. Σουλτς.

Εξάλλου, σήμερα, ο Ευ. Βενιζέλος μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει στο πλαίσιο της εκδήλωσης της πρωτοβουλίας «Relaunching Europe» της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο. Την εκδήλωση ανοίγει με ομιλία του ο πρόεδρός τους Hannes Swoboda, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα ήδη από χτες, μίλησε σε εκδήλωση του «Δικτύου για τη μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη» (πρόεδρος του οποίου είναι η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Α. Διαμαντοπούλου) και η παρουσία του εδώ εικάζεται ότι αποσκοπεί στο να επιταχύνει τις εξελίξεις στο πεδίο της κεντροαριστεράς.

Στο μεταξύ, συνεδρίασε χτες για την κατανομή αρμοδιοτήτων η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, αναφέρθηκε στη συγκρότηση του «προοδευτικού πόλου» με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου και ενημέρωσε για τις σχετικές διεργασίες που έχουν γίνει.

Νέα παρέμβαση Ψωμιάδη

Συνεχίζει τις παρεμβάσεις του ο πρώην βουλευτής, νομάρχης και περιφερειάρχης της ΝΔ Π. Ψωμιάδης, σε ένα πλαίσιο κινητικότητας και στο χώρο της λεγόμενης «πατριωτικής» δεξιάς.

Σχολιάζοντας σε εκδήλωση της ΕΣΗΕΜ-Θ το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη Βόρεια Ελλάδα, εμφανίστηκε αντίθετος με τις κυβερνητικές επιλογές λέγοντας: «Οχι άλλα μισόλογα. Κύριοι, πάψτε να φιμώνετε τη Βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη ενωμένη δικαιούται και πρέπει να έχει ένα κανονικό δημόσιο κανάλι που θα μεταφέρει σε όλο τον κόσμο τη φωνή και τις αγωνίες των κατοίκων της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι εποχές της ΥΕΝΕΔ πέρασαν ανεπιστρεπτί. Ανταποκριτικά γραφεία και κάθε άλλη μεσοβέζικη λύση όχι μόνο προσβάλλουν τους Βορειοελλαδίτες, αλλά και ενισχύουν τις φωνές εκείνες που διχάζουν την Ελλάδα μας».

Ο ίδιος προχτές άφησε ανοικτό να διεκδικήσει τη δημαρχία Θεσσαλονίκης, ενώ φέρεται να μετέχει σε συζητήσεις με πρώην στελέχη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όπως οι Β. Πολύδωρας, Χρ. Ζώης, Στ. Παπαθεμελής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ