Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΕ
Προτεραιότητα η «ενισχυμένη δημοσιονομική εποπτεία»

Τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, όπως αυτές απορρέουν από τους κανόνες της ενισχυμένης «δημοσιονομικής εποπτείας» σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της λυκοσυμμαχίας, παρουσίασε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο της «Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης» για την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ.

Με την αρμοδιότητα και του προέδρου του ΕΚΟΦΙΝ παρέθεσε στοιχεία σχετικά με την πτώση των επενδύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίες παραμένουν χαμηλότερες κατά 17% σε σχέση με τα επίπεδα του 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση. Σύμφωνα με τον υπουργό η πτώση των επενδύσεων στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος) διαμορφώθηκε στα επίπεδα 40% με 50%. Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στη «διεύρυνση των ανισορροπιών ανάμεσα στα κράτη-μέλη του πυρήνα και αυτών της περιφέρειας», λέγοντας ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής οδήγησαν σε «σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους εργασίας, ειδικά στα κράτη που αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα».

Σε ό,τι αφορά την ενισχυμένη δημοσιονομική εποπτεία, σημείωσε, ότι το χρονοδιάγραμμα των ειδικών ανά χώρα συστάσεων αποτελεί μια «επιπλέον πρόκληση» για την Ελληνική Προεδρία, η οποία θα εργαστεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας «όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά». Κεντρική προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας αποτελεί η «χρηματοδότηση της οικονομίας για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης». Ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε την «ανάγκη» για πολιτικές «φιλικές προς την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», καθώς, χωρίς τα προηγούμενα, η δημοσιονομική προσαρμογή «μετατρέπεται σε παρατεταμένη λιτότητα, η οποία αποξενώνει τους πολίτες και οδηγεί σε ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού». «Ουσιώδης» για την ενδυνάμωση της ΟΝΕ είναι και η «ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης» στην ΕΕ, ζήτημα το οποίο συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

Ισοδύναμα μέτρα

Νέα δημοσιονομικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, ψάχνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης, με αφορμή και πρόσχημα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία «ακυρώνονται» ορισμένες από τις περικοπές στις αποδοχές των ένστολων. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Η τρόικα, από την πλευρά της, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών λεπτομέρειες για την απόφαση, βάζοντας στο αντιλαϊκό τραπέζι την εφαρμογή νέων «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων. Το ακριβές «κόστος» και τα αντίστοιχα ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα θα υπολογιστούν μετά από την έκδοση της απόφασης.

ΟΟΣΑ

Η «αργή ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία στοιχειώνουν τον πλανήτη και την παγκόσμια οικονομία στην μετά την κρίση εποχή», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Α. Γκουρία, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού η «κατάσταση βελτιώνεται» αλλά, ταυτόχρονα, η «κληρονομιά της κρίσης παραμένει ακόμη βαριά». Σύμφωνα με τον ίδιο, η έλλειψη επενδύσεων και η απουσία θέσεων εργασίας παραμένουν μεγάλα προβλήματα για την παγκόσμια οικονομία, που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν, γιατί διαφορετικά η «ανάπτυξη δε θα έρθει»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ