Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σοβαρά προβλήματα στη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση

Καταγγελίες από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Με κενά και άλλα σοβαρά προβλήματα ξεκίνησε η νέα εκπαιδευτική περίοδος στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει με τη σειρά της την υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, αφήνοντας ελεύθερο έδαφος για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, γεγονός που έχει αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολυάριθμα τμήματα, κάτι που δυσκολεύει την παρακολούθηση των μαθημάτων και επιδρά αρνητικά σε μετεκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει, στο Γ' κύκλο των Β' μηχανικών έχουν εγγραφεί 73 μετεκπαιδευόμενοι, οι οποίοι έχουν στοιβαχτεί σε ένα τμήμα, ενώ για να χωρέσουν, το μάθημα γίνεται στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΚΕΣΕΝ. Προσθέτει ότι «η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών παραμένουν ωρομίσθιοι, χωρίς να γίνονται προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό με βάση τις πραγματικές ανάγκες, ενώ επίσης παραμένουν οι ελλείψεις σε ναυτοδιδάσκαλους, με αποτέλεσμα αυτήν την περίοδο να εργάζονται 2 στο ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών».

«Απαιτούμε άμεσα το ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα με προσλήψεις εκπαιδευτικών και ναυτοδιδασκάλων, για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών σε ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, ενάντια στα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης», τονίζει η ΠΕΜΕΝ και καλεί τους μηχανικούς «να συμμετέχουν μαζικά στη γενική συνέλευση του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών, που θα προγραμματίσει η Συντονιστική Επιτροπή», αλλά και στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ στις 20/9.

Ακόμα, με κοινή παρέμβασή τους, ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» επισυνάπτουν καταγγελία της Επιτροπής Ναυτικών Αποφοίτων ΕΠΑΛ (Πλοίαρχοι, Μηχανικοί), για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην παρακολούθηση ειδικών μαθημάτων για την απόκτηση των διπλωμάτων Γ' τάξεως. Οπως αναφέρεται, η μοναδική σχολή που γίνονται ειδικά μαθήματα είναι η ΑΕΝ Ασπροπύργου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί η μεγάλη συμμετοχή των αποφοίτων. Ετσι αναγκάζονται να περιμένουν «σειρά», που σημαίνει καθυστέρηση στην εύρεση μπάρκου, παράταση της ανεργίας τους και σοβαρά οικονομικά προβλήματα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ζητούν τη λειτουργία ειδικών μαθημάτων και σε άλλες ΑΕΝ.

Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ στις 20 Σεπτέμβρη

Στο μεταξύ, σε Γενική Συνέλευση καλεί η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) την Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της. Στη συνέλευση θα εκλεγεί εφορευτική επιτροπή που θα διεξάγει τις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης.

Στο κάλεσμά της, η ΠΕΜΕΝ υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η συμμετοχή κάθε μέλους της στη συνέλευση «σε περίοδο που το εφοπλιστικό και συνολικά το κεφάλαιο με τους εκπρόσωπους του επιχειρούν την πλήρη ισοπέδωση εργασιακών, κοινωνικοασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων και του κλάδου μας».

Απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει αυταπάτες για «έξοδο από τα μνημόνια» και «δίκαιη ανάπτυξη», η ΠΕΜΕΝ θέτει στους εργαζόμενους το ερώτημα: «Ανάπτυξη από ποιον για ποιον;». Απαντώντας, αξιοποιεί και το παράδειγμα εφοπλιστικού κεφαλαίου: «Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων και τις ανάγκες των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό προκλητικό παράδειγμα αποτελεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που και την περίοδο της κρίσης ενισχύει την κερδοφορία του, διατηρεί την πρωτοκαθεδρία κατέχοντας το 20% στην παγκόσμια ναυτιλία, επενδύει δισ. ευρώ σε ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων». Την ίδια στιγμή, οι εφοπλιστές με τη βοήθεια των κυβερνήσεων επιβάλλουν συνθήκες γαλέρας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις, επεκτείνουν τη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, διαλύουν την κοινωνικοασφαλιστική προστασία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η ΠΕΜΕΝ υπενθυμίζει το πλήγμα που έχουν δεχτεί οι ναυτεργάτες και από τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο (4387/2016), που είχε αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, αλλά να δίνεται «μόνο προσωρινή σύνταξη, που διαμορφώνεται από 384 έως 768 ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ