Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Ανακοίνωση για τα ΕΛΠΕ με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), με ανακοίνωσή της η ΔΕΣΚΕ (δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής) αναδεικνύει το γεγονός ότι τα αμύθητα κέρδη της επιχείρησης πατάνε πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, συνέπεια της οποίας είναι και τα εργατικά ατυχήματα, και πάνε «πακέτο» με τους μηχανισμούς φακελώματος πολιτών που στήνει η εταιρεία.

Στην ανακοίνωσή της, η ΔΕΣΚΕ μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν από την αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - μεγαλοεργοδοσίας, ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου δηλώνει προκλητικά ότι τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ μόνο για το α' εξάμηνο 2017 είναι 224 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 107,4% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.

  • Κέρδη που βγήκαν από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων των ΕΛΠΕ και εργολαβικών εργατών με μικρότερα μεροκάματα και εργασιακά δικαιώματα.
  • Κέρδη ποτισμένα από τον ιδρώτα και το αίμα των νεκρών εργαζομένων των ΕΛΠΕ με πρόσφατο παράδειγμα τον σοβαρό τραυματισμό εργολαβικού εργάτη στις 7 Σεπτέμβρη στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος με κρανιοεγκεφαλική κάκωση».

«Τις τελευταίες μέρες», συνεχίζει η ανακοίνωση, «δημοσιεύτηκαν καταγγελίες για την εταιρεία "Ελληνικά Πετρέλαια" (ΕΛΠΕ) ότι ανάθεσε σε εξωτερική εταιρεία να "μαζέψει πληροφορίες για κοινωνική ευαισθησία". Με βάση τις κινητοποιήσεις κατοίκων για το πρόβλημα της δυσοσμίας στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου στήθηκε ένας τεράστιος μηχανισμός παρακολούθησης οργανώσεων, φορέων, προσώπων της Τοπικής Διοίκησης και απλών ανθρώπων, προκειμένου να φακελωθεί όποιος αντιδρά σε θέματα που η εταιρεία θεωρεί ότι τη δυσφημούν και ότι θίγουν τα συμφέροντα και την κερδοφορία της. (...)

Τέτοιες εταιρίες επαινεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός "έχει πάρει σβάρνα" τα μονοπώλια σαν το εργοστάσιο της εταιρείας "Παπαστράτος" στην περιοχή μας. "Δηλώνει τον θαυμασμό του για αυτές τις επιχειρήσεις που είναι πρότυπο", λέει "πως η ανάπτυξη έρχεται, πως τα μνημόνια τελειώνουν". Τάζει φοροαπαλλαγές, κίνητρα για επενδύσεις, για περισσότερο κέρδος για να έρθει η περιπόθητη ανάπτυξη. (...)

Από κοντά οι δήμαρχοι της περιοχής μας που διαφημίζουν "το εξαίρετο έργο των ΕΛΠΕ για χορηγίες σε πετρέλαιο στα σχολεία και στα φεστιβάλ των δήμων". Αυτοί που φορολογούν με δημοτικά τέλη τα λαϊκά σπίτια, παλιότερα υπόγραφαν επέκταση της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ, παραγραφή δημοτικών χρεών της εταιρείας στο δήμο κ.ά.

Αντίστοιχα, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας προβάλλει αιτήματα της εργοδοσίας διεκδικώντας φτηνό ρεύμα για τους βιομήχανους για "να ανοίξουν οι δουλειές" κι ας είναι για "ένα κομμάτι ψωμί", με μεροκάματα πείνας, με ωράρια εργασίας - λάστιχο, με καταργημένες Συλλογικές Συμβάσεις.

Ολα τα αστικά κόμματα πλασάρουν ότι με την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου θα δοθεί λύση για την κρίση. Ομως οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ανάπτυξη στον καπιταλισμό...».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η ΔΕΣΚΕ καλεί τους εργαζόμενους «να κάνουν το βήμα συμμετέχοντας στην οργάνωση της πάλης, να οργανωθούν στα συνδικάτα τους, να συσπειρωθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ» και να παλέψουν για αιτήματα με βάση τις ανάγκες τους.

Τους μηχανισμούς φακελώματος πολιτών από τα ΕΛΠΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ